Тазгодишната 90-та церемония по връчването на Оскарите със сигурност ще бъде грандиозно събитие, което ще привлече вниманието на цял свят. Но днес ви предлагаме да погледнем назад в историята на световноизвестните филмови награди.

Ето кои са топ 5 на най-големите изненади в историята на Оскарите:

Мариса Томей и "незаслуженият" Оскар

През 1993 година Мариса Томей печели Оскар за "Най-добра поддържаща женска роля" за филма "Братовчед ми Вини". Любопитното тук е, че всички са смятали,ч е наградата ще отиде при Ванеса Редгрейв за изпълнението ѝ в Имението „Хауърдс Енд“. И до ден днешен се смята. че Мариса Томей печели незаслужено наградата.

 1977 - годината на невероятните филми

Определянето на "Най-добър филм" за 1977 година със сигурност е била доста трудна задача. Тогава номинирани са били "Шофьор на такси", "Цялото президентско войнство" и "Телевизионна мрежа". Изненадващият победител е "Роки".

Сблъсъкът на планината

През 2015 година призът за "Най-добър филм" печели "Сблъсъци". Мнозина смятат, че "Планината Броукебк" е по-добрият филм.

Противоречивата 1998-ма година

"Влюбеният Шекспир" е обявеният победител в категория "Най-добър филм" на Академията през 1998-ма година. Интересното е, че номиниран е бил и "Спасяването на редник Райън".

Обърканите пликове

Може би най-големият гаф на Оскарите беспорно се състоя през 2017-та година. Тогава Фей Дънауей и Уорън Бийти обявиха за "Най-добър филм на годината" "Ла ла ленд". Всъщност победител стана "Лунна светлина". Да, ситуацията беше доста напрегната, но стана причина за доста шеги.

А какви изненади ни очакват на тазгодишните Оскари? Предстои да разберем след броени часове.