Още от деца ни учат каква е разликата между доброто и злото, че има добри хора като Пепеляшка и лоши като Злата кралица. Но светът вече не е черно-бял, дори във филмите. Оставяме зад себе си Батман и Супермен и ставаме все по-обсебени от „лоши герои“ като Харли Куин и Жокера. И има причини, поради които сме толкова очаровани от тях.

Решихме да разберем защо толкова ни изкушава тъмната страна.

Злодеите са реалистични

Проучванията са доказали, че е по-вероятно да симпатизираме на персонажи, които са подобни на нас. Добрите момчета във филмите често са почти перфектни и е трудно да се обвържем с тях. Всички имаме свои собствени несъвършенства и тъмна страна.

В същото време съвременните антагонисти не са 100% зли. Те са сложни, които имат своя собствена история. Има и други като Долорес Ъмбридж от филмите за Хари Потър, защото е необосновано злонамерена. Зад поведението ѝ няма история и логика.

Злодеите имат по-голям ефект върху нас, ако научим дори и малко от историята му в самото начало на филма. Поставяме се на мястото на героя и разбираме историята му - какво преживява, какво мисли и не можем да не сме съпричастни.

Прекрачват границите

В обществото обикновено следваме правилата и се държим според социалните норми. Особеното при антагонистите е, че те изобщо не мислят за обществото. Действат по начина, по който искат, без да се интересуват от очакванията на някой друг и не са ограничени от тях. Няма да казват хубави неща, само за да бъдат добри. Ще кажат какво мислят. Свободни са и това е, което вероятно искаме за себе си. 

Любопитни са ни

Всеки път, когато видим човек да се държи зле или странно, искаме да знаем защо. Искаме да знаем повече за миналото му, и за мислите му. Такива хора и герои са противоречиви. Те не са абсолютно зли и съвременните филми вършат добра работа, за да подчертаят това. Има нещо, което ги е направило такива, или нещо, което няма да им позволи да бъдат добри. В персонажа непрекъснато се случва някакъв вътрешен конфликт, който просто ни запленява.

Злодеите са непредсказуеми

Всички знаем какво обикновено се случва с добрите момчета. Те постъпват правилно и след това печелят. Оцеляват, побеждават антагониста и спасяват света. Никога не знаем какво ще се случи със злодея, а това ни кара да се интересуваме от него през цялата история. Не знаем и какво ще направи. Той би сторил неща, които ние сами не можем да измислим. Точно това прави лошите толкова интересни.

Карат ни да се изправим пред собствената си тъмна страна

Никой не е перфектен. Ето защо откриваме прилики между нас и злодеите. Това ни кара да разкрием тъмната ни страна и да се изправим срещу демоните ни. За съжаление, има риск и да забравим за позитивното, но това се случва рядко.