"Винаги е прекрасно, когато опознаваш една жена, с мистерията, радостта и дълбочината на това. Ако успееш да разсмееш една жена, ще видиш най-красивото нещо на Божията земя." Това споделя обичаният актьор от "Скорост" и 'Матрицата" Киану Рийвс. Той добавя, че да се влюбиш и да бъдеш във връзка – това са две различни неща. Едно е сигурно – при него и двете са се случвали и са му донесли както радостни моменти, така и скръб и болка. Какво се е случвало в любовния живот на Киану Риййвс от 80-те години до днес, когато май му предстои годеж – ще ви разкажем сега.

1. Джил Шолен - 1986 г.

През 1986 г. Киану се запознава с 23-годишната си колежка Джил Шолен по време на снимките на семейния мюзикъл "Babes in Toyland". Връзката им продължава 3 години. Веднага след раздялата им, Джил започва да излиза с Брад Пит, като двамата дори са сгодени за около 3 месеца. През 90-те Джил се омъжва за композитора Антъни Маринели и се отказва от актьорството, за да се посвети на семейството си.


2. София Копола - 1991 г.

Киану Рийвс работи под режисурата на Франсис Форд Копола (на снимката горе) във филма от 1992 г. "Дракула". Така актьорът се запонава с най-малката дъщеря на Копола – София. Връзката им е кратка и двамата се разделят в същата година, в която излиза самият филм по романа на Брам Стокър.


3. Аманда де Кадене - 1997 г.

Аманда де Кадене е британска актриса и филмов продуцент. Тя разкрива, че е имала интерес към Рийвс, докато е била още тийнейджърка и бременна с детето на басиста на Duran Duran, Джон Тейлър. Тогава обаче Киану отказва да се забърка във връзка с нея. В крайна сметка двамата се събират, след като Аманда се развежда с Тейлър през 1997 г. Този романс също не е дълготраен.

4. Дженифър Сайм  1998 г.

Рийвс и американската актриса Дженифър Сайм започват да излизат през 1998 г., а скоро след това обявяват, че очакват първото си дете. Дъщеря им Ава обаче е мъртвородена през януари 2000 г. Трагичната загуба се оказва нещо, което те не успяват да продолеят като двойка и само няколко седмици по-късно се разделят. Въпреки това двамата остават приятели. За съжаление обаче, краят на тяхната история е още по-тъжен. Киану и Дженифър се събират отново през 2001 г. През април, същата година, Дженифър шофира към парти на Мерилин Менсън, катастрофира и загива на 28 години. Рийвс е един от хората, които носят ковчега ѝ, преди тя да бъде пограбана до дъщеря си Ава в Лос Анджелис.

"Скръбта променя формата си, но никога не изчезва", твърди актьорът, за съжаление, от личен опит. Въпреки огромните загуби, които преживява, Киану Рийвс не спира да вярва в безграничната сила на любовта. Когато през 2005 г., в интервю за филма "Константин", е попитан какво е адът според него, той отговаря: "Предполагам, че да живееш без любов, без да я изпитваш или да можеш да я дадеш. Мисля, че това е доста жестоко наказание."


5. Чайна Чоу - 2008 г.

Чайна е дъщеря на известния готвач Майкъл Чоу. Тя и Киану имат кратка връзка през 2008 г. Отношенията им стават публични, когато да забелязани на пътешествие в Средиземно море. Малко след това пътуване обаче двамата се разделят.


6. Александра Грант — 2019 г.

Първите слухове, че 57-годишният актьор има връзка с 49-годишната Александра Грант, се появиха, когато двамата позираха хванати за ръце на LACMA Art + Film Gala през 2019 г. Александра е визуален артист и работи с Киану през 2011 г. върху неговата книга "Ода на щастието". Нещо повече - двамата се запознават още пред 2009 г. През 2016 г. професионалните им пътища отново се пресичат заради книгата му "Сенки", която също е илюстрирана от Грант. Те също така основават заедно издателство X Artists’ Books през 2017 г.

Наскоро доверен източник разкри, че Киану не крие факта, че ще предложи брак на Александра. Актьорът дори е бил забелязан да разглежда пръстени в магазин в Западен Холивуд. Според близките им двамата напълно си подхождат. Изглежда, че Александра наистина е донесла в живота на Киану Рийвс цялото щастие, което той заслужава. Дано този път да е завинаги!