Когато се погледнеш в огледалото, какво виждаш? Не в буквален смисъл. Не реалното отражение, което се взира в теб - а човекът във физическото тяло. Кого виждаш и какво чувстваш към себе си е по-важно от това, което някой друг мисли. Ако не ценим себе си, сигурни сме, че, по дяволите, не можем да очакваме това от другите. Чудесно е, когато хората виждат лъскавия ни диамант в грапавостта, но ако самочувствието ти е изгубено и увереността ти не съществува, прикриваш красотата си, вместо да я излагаш на преден план и това често води до вземане на това, което можеш.

Не се примирявай. Знаеш, че не трябва да приемаш половинка, която не полага усилия или редовно се отнася зле с теб. Знаеш, когато лошото превъзхожда доброто, спорът е непреодолим и не отиваш никъде. Виждаме тези неща, но поради редица причини, ще се обърнем и ще погледнем на другата страна, игнорирайки ги изцяло. Отказваме да признаем и да обърнем внимание на проблемите, позволявайки им да се трупат, докато огромното количество емоционални щети е неизбежно.

Ако не си се срещала с някого, който се е отнасял лошо към теб или просто не се полагал усилия, вероятно познаваш някого, който го е преживял. Виждането на приятел, към когото се отнасят зле или е постоянно нещастен в отношенията си е много по-различно от това сърцето ти всъщност да има пряка връзка с това. Когато наблюдаваш, най-важното е да забележиш задънената улица или токсичната връзка. Толкова е лесно да кажеш: „Трябва да се разделиш с него и да продължиш.“ Но да следваш този съвет - да бъдеш инвестирана емоционално в нещо и да отрежеш тази връзка е наистина трудна задача.

Начинът за раздяла, дори и с лош партньор, е трудна поради редица причини. Може би би предпочела да имаш някого, когото и да било, отколкото да си сама. Може би не искаш да рискуваш да те преодолее бързо и да намери друга. Или може би, просто може би наистина вярваш, че той е човекът, когото заслужаваш. Той и неговите неумели усилия, омаловажителни обиди, нелоялни навици - това е, което трябва да търпиш. С течение на времето изгубваш увереност в себе си и търпение за достоен човек, който да се приближи и да те поиска, така че сега стандартите ти се понижават до степен, че оставаш в токсична връзка.

Когато нещо е пагубно и нездравословно, е предназначено да се провали - независимо дали го прекратяваш според собствените си условия или чакаш колосален инцидент, който да те остави без избор, апокалипсисът на връзката е неизбежен. Така че, ако ще останеш сама, защо не си спестиш седмици, месеци или години на стрес, сълзи, неудовлетворение, гняв и неудобство? Откажи се да приемаш нищо по-малко от щастие и усилия, като знаеш, че точно това заслужаваш.

Ако това те улеснява, помисли за това, че имаш търпение към сродната си душа, която може и да не си срещнала все още. Лудост е, когато наистина смяташ, че бъдещото ти гадже или съпруг са някъде в този свят, живеят живота си точно като теб. Точно в тази секунда може да държи ръката на сегашната си половинка, да се храни сам или може би е твой приятел, с когото току-що излизахте предишната вечер и нямаш представа колко важен ще бъде за теб накрая.

Ако някога си бъркала и увереността ти е достигнала дъното, трябва да се справиш с нещата в бъдеще по различен начин. Трябва да изчакаш. Изчакай този човек, който си струва да рискуваш да почувстваш ужасното разбито сърце, което някога си изпитвала, но има достатъчно добро сърце, за което си сигурна, че никога няма да ти стори това. И преценката ти може да е грешна, но отново, затова предварително се уверяваш, че си струва всяка потенциална безсънна нощ, дъждовен ден и пролята сълза.

Търпението е добродетел. Ако си необвързана, изчакай. Ако си с някого, който те кара да се чувстваш неприятно, който е различен, но ако имаш достатъчно късмет за наистина добро момче, не мисли, че тревата е по-зелена от другата страна, защото наистина невинаги е така. Може от разстояние да изглежда добре, но когато се приближиш ще разбереш, че твоята морава е перфектна, когато се полива - овен това може да не носиш грим пред нея.