“Лъжата е най-доброто отбранително оръжие на слабите и най-бързото средство да се избегнат опасностите. В по-голямата част от случаите лъжата е реакция на слабост и нестабилност.”

Д-р Раймонд Пич

Лъжата е част от ежедневието на всеки от нас, признаваме го или не… Лъжи и фалш съпътстват целия ни живот, макар и от малки да сме учени, че "на лъжата краката са къси". Многобройни проучвания показват, че лъжем по няколко пъти на ден и най-малко веднъж на всеки разговор, чиято продължителност е поне 10 минути. Разбира се, под лъжи имаме предвид дори онези малки невинни изречения, казани единствено с цел да не нараним чувствата на събеседника или за да изглеждаме добре в очите му. Може би, защото имаме нужда от внимание, уважение, възхищение? Друга голяма част от нас лъжат, за да скрият грешка, която са направили, за да получат някаква изгода, за да заслужат внимание или дори за да събудят възхищение у някого. Но наистина замисляли ли сме се какво постигаме? Та нали няма съвършени хора и това да изказваме личното си мнение, ни прави такива, каквито всъщност сме - хора с различна индивидуалност в свят, в който да отстояваш мнението си, се оказва погубена ценност.

Защо лъжем?

„Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истината.”

Да, може би донякъде е вярно, че така се постигат уважение и лично щастие… Но това в действителност не е истина, а една илюзия и самозаблуда, носеща ни фалшиво удовлетворение от самите нас. Хората лъжем, за да си спестим неудобство, скандали и караници, за да не нараним най-близките си хора... Но осъзнаваме ли всъщност колко много ни вреди това - превръщаме се в неспокойни, нервни и дребнави, не успяваме да се фокусираме върху наистина важните и стойностни неща, отдавайки значение само на това как да запазим истината за лъжата възможно най-дълго.

Лъжата днес е толкова разпространен проблем, че често влияе на живота ни толкова, колкото не сме си и представяли. Освен че лесно може да бъде причина за изгубеното доверие в нас от страна на околните, тя може да доведе и до много по-сериозни не само житейски, но и физически и дори психически проблеми. Като малки на всички ни е казвано, че на лъжата рано или късно излиза наяве и сме възпитавани да казваме единствено това, което мислим. Много често след като самите ние станем родители, започваме да възпитаваме децата си по същия този начин – да бъдат тихи, послушни, да не дават емоция на мислите си, а да ги потискат в името на общото благо. Единственото, което възпитаваме у тях обаче, е да лъжат и да живеят в изкривен свят, изтъкан от фалш и примирение.

От огромно значение е да успеем навреме да се откажем от лъжата и самозаблудата за реалността, в която живеем. Само така бихме могли да възвърнем смелостта си, отново да накараме хората да ни се доверят и да намалим стреса, който сме натрупали в ежедневните опити да прикриваме лъжите си. В личен план ще успеем да се съсредоточим върху връзката, семейството и приятелите си. Нима именно те трябва да бъдат потърпевши от нашите нерадостни дни, да бъдат пренебрегнати и да водят нашите битки? Изкривеното разбиране, амбиция и вменяването на фалшива значимост за собствената ни личност, не прави нищо друго освен да вреди на нас и хората, които винаги ще бъдат до нас, каквото и да се случва - най-близките ни. Заслужава ли си? Все пак дори и на най-изпечения лъжец някога ще му се случи да сгреши. Когато обаче казваме истината, ще бъдем по-малко уязвими, което пък ще ни даде допълнителна самоувереност и сили. А хората биват привлечени именноот такива събеседници. Нима съществува човек, който да не иска да има повече възможности и контакти? Едва ли... 

Време е да заживеем в мир със себе си

Kато хора, ние всъщност си приличаме много повече, отколкото предполагаме. Дори и страховете, които имаме, са едни и същи, разбира се, при някои изразени повече или по-малко. Така, най-големият проблем на живота, изживян в лъжа е, че трябва постоянно да влизаме в различни образи, противоречащи на истинската ни същност. Да, всеки има нужда от разбиране, подкрепа, уважение и любов, но лъжата ли е начинът, по който може да постигнете всичко това? Ако тя се окаже ваш постоянен спътник, повярвайте ни, няма да бъдете повече от това, което сте в момента. Или поне не задълго! Отървете се от тази изкривена представа за живота. Заобичайте себе си и това, което сте. Ще ви бъде трудно в началото, но само така вбъдеще ще започнете да се наслаждавате истински на живота, да изпитвате позитивни емоции и да имате успехи в общуването си с околните. Разберете, че лъжата може да бъде основната причина за възникването на много вътрешни конфликти, с които да трябва да се борите, а също така да бъде много вредно и разрушително нещо. Постарайте се да изкорените този лош навик, за да се чувствате щастливи и успешни.

Когато лъжата се превърне в болест и започне да ни вреди

Съгласете се, че колкото и дълго да бъде укривана една лъжа, тя все повече и повече оплита както вас, така и околните със здравите си нишки, като по този начин единствеото, което вие постигате, е да блокирате жизнената си енергия и гневът да се всели във вас. Рано или късно изказаната лъжа ще намери пролука и ще излезе наяве, повличайки със себе си редица страхове, още малки лъжи и дори болести. Точно така – когато в центъра на комуникацията, намиращ се в гърлото, има неизказани емоции и дори отрицателни помисли и чувства, се получава един блокаж, който започва да влияе на щитовидната жлеза на човек. Редица изследвания доказват, че голяма част от тези заболявания, са резултат от множество неизказвани и дори потискани с годините сълзи, скръб и тъга. В случай, че ги затворим в себе си и не им дадем възможност да ни напуснат, те рано или късно ще ни атакуват. И както се вижда по-възможно най-лошия начин – чрез здравето ни. Важно е да свикнем с мисълта да сложим край на опитите да се впишем в общоприетото статукво и това да се харесваме на всички. Промяната започва от самите нас и понякога имаме нужда от помощ, за да я направим. Ако години наред, избягвате да казвате какво мисилите и се грижите повече за комфорта на околнитe, а на не себе си, сериозно си вредите. Добре е да балансирате емоциите си с подобряване на работата на нервната система. За целта можете да използвате Шуслерови соли №2, №5, №7, които имат общоуспокояващо и релаксиращо тялото действие. Отпочиналите и енергични хора, отстояват себе си с много повече хъс и креативност. 5 таблетки от всяка сол на ден ще ви дадат сили и увереност да се справите. В случай че премълчаването на истинските ви мисли и чувства води до потиснат гняв, недоволство, разочарование задължително трябва да се обърнете към лекар хомеопат и да работите в полза на смелостта да бъдете себе си и да споделяте. Такива потиснати емоции не вредят само на щитовидната ви жлеза, могат да се проявяват като влагалищни гъбички, болки по тялото, обриви и куп други симптоми. В много случаи хомеопатите препоръчват стафизагрия D1000 на Немския хомеопатичен съюз, лекарството отпушва желанието ни да говорим открито с хората, на които сме гневни. Запомнете, че самозаблудата и вярата в лъжливата реалност не правят нищо друго, освен да ни вредят. Нека се научим да живеем в своя свят, в своята истина, каквато и да е тя. Единствено и само когато вътрешното ни същество чувства осъзнато, че живее в истина, ще бъдем щастливи.

Бъди промяната, която искаш!

Mакар и често в живота ни да се случва да има възходи и падения, щастие и разруха, важно е да си спомним, че дори и тогава, когато ни се струва, че ситуацията е безизходна, винаги има спасение. И в повечето случаи същото това спасение е пред очите ни. Просто трябва да отворим същността и съзнанието си, за да го видим. Защото винаги има надежда, а лъжата, вмъкнала се между истини, прави и тях съмнителни. Едва когато осъзнаем тази простичка истина, ще започнем да живеем много по-лесно, спокойно и в мир със самите себе си.