Дали става въпрос за сенна хрема, кожна алергия, непоносимост към храни или химични вещества, винаги свързваме тези състояния с изключителен дискомфорт, влошаване на качеството ни на живот и продължително лечение, в чийто изход не сме съвсем убедени. Мисълта, че „явно ще съм си така до края на живота“ и поредното посягане към антиалергични медикаменти е резултат от преминалото през отчаяние, неразбиране и усещане за несправедливост примирение със ситуацията. Как да победите отчаянието и да намерите верния път?

Вървете към себе си

Алергичните състояния са израз на стремежа ни да бъдем защитени. Те показват нежелание, раздразнение, хиперчувствителност към различни фактори на околната среда, неприемане на взаимоотношенията ни с хората, проблеми с личното ни усещане и самооценка. На практика чувстваме света около нас като вражески, а тяло чува всяка наша мисъл. Ако постоянно се дразните от околните, изключително критични сте към всяко тяхно действие, изпитвате гняв и недоволство, възприемате себе си като жертва, искате да се изолирате от всичко, което не можете да понасяте, тогава алергията е идеален начин да го постигнете. Ще имате перфектно оправдание да се затворите във ваш собствен свят, ще се наложи да прекарвате повече време на закрито, далеч от алергените и всичко, което не ви се нрави. Разбира се, има и други фактори, които улесняват появата й – мръсният въздух, запрашената околна среда, генетична предразположеност, спад на имунната система. Всички те обаче, трудно ще се прояват, ако няма подходящ емоционален терен за целта. А в повечето случаи ние старателно го създаваме. Затова, ако страдате от алергични симптоми, добре си помислете кое ви натоварва, защо ви дразни, какво ви обижда или разгневява. И поставете на везните причините и последиците от тази ваша свръхреакция към околните. Алергията, както и всяка болест, има една цел. Ограничаване на тялото, за да не се саморазруши. И понеже вие не слагате спирачки на негативното мислене, преживявавате отново и отново отрицателните емоции, тялото го прави вместо вас, за да ви даде нов шанс за промяна. Ще я направите ли?

Вървете към промяната

Промяната не е лесно решение. За да я сбъднете, може да се наложи да смените работата си, да прекратите взаимоотношения, които ви натоварват, да проведете разговори, които да разместят сериозно пластовете не само в приятелския ви кръг, но и в семейството ви. Трябва да сте готови, че изведнъж ще станете неудобни за околните, защото до този момент не сте отстоявали себе си, а сте предпочели тихо да страдате и да се измъчвате от гняв и обида. Приемете го като част от вашето лечение и не се страхувайте да премахнете дразнителите, доколкото е възможно. По-сложната задача е да промените възприятието си за тях, а често корените на проблема са в детството и във възпитанието ни. Днес се чудим и дори шокираме от експанзивността на младите поколения, от естествения им стремеж, дори и в крехка възраст, да отстояват себе си и правата си. Оказва се обаче, че те са много по-пригодени към света, отколкото сме ние и не им е трудно да казват нещата директно. А именно в неизяснените обстоятелства, намерения и действия често се крият поводите за много наши тревоги. Често самите родители и взаимоотношенията ни с тях могат да са повод за негативни емоции. Търсим одобрението им, но заедно с това попадаме и под ударите на възпитанието си и реалността.

Научени сме да отстъпваме и да бъдем толерантни, а това често ни превръща в по-желана плячка за околните. Тук не става дума да бъдем агресивни, а да уловим момента, да изразим чувствата си и след това да не се притесняваме или упрекваме, че сме го направили. Защото основната ни задача на този свят е да бъдем щастливи и пълноценни, а щом сами измъчваме телата си с лоши мисли, очевидно сме далеч от тази най-важна задача...

Вървете към природата

Промените са важно нещо, но за да ги правите уверено трябва да имате комфорт от неприятните симптоми. Ако сте свикнали да го постигате с традиционните антихистаминови препарати, знаете че те не лекуват. Само потискат симптомите, но по никакъв начин не повлияват на реактивността ви към алергичните причинители. Така че лечението има две страни – намаляване на свръхвъзбудимостта на вашата емоционална природа към конкретни дразнители и заедно с това намаляване на чувствителността на тялото към алергените. За да вървят ръка за ръка, трябва да направите няколко стъпки.

Стъпка №1 Промяна в начина на живот и храненето

Теренът за болестта е вашето тяло. И затова е важно да й отнемете възможностите да превзема нови територии и да носи повече дискомфорт. За тази цел изключете от менюто си млечните продукти, намалете консумацията на глутен, забравете за газираните напитки и фаст фуд изкушенията. Млякото образува повече слуз в тялото, което не само води до отделянето на повече секрети при сенна хрема например, но и до затлачване на организма с чужди белтъчни структури, които засилват алергичната реакция. Тя често е резултат от възприемането на алергените (те имат белтъчни структури) като вредни субстанции. Стомахът и червата са важни при лечението на всяка алергична проява и много често дадена непоносимост е израз за дисбаланса при тях. Глутенът може сериозно да разстрои функциите им, да доведе до подуване, дискомфорт и др. Така че, начинът на хранене е ключов при справяне с алергиите, а и във времето за наложителни промени, не е зле да се разделите с някой вреден навик.

Стъпка №2 Щадящо лечение

Както разбрахте, целта на лечението и конкретно на физическите симптоми трябва да е в посока на намаляване на чувствителността на тялото. Ето защо можете да си спестите терапията с антихистамини или кортикостероиди. Не само заради страничните им действия, но и заради невъзможността да намалят реактивността на тялото. Ако алергичните реакции са много бурни, има логика да ги използвате само няколко пъти, но основно да разчитате на природните средства. Кои могат да са те? С добър терапавтичен ефект са хомеопатичните препарати. В случай че за първи път ще ползвате такива, можете да започнете с Ринитал и Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Основното им предимство е, че се използват и за профилактика и могат да подготвят тялото за най-трудния му период, като намаляват чувствителността му към алергените. Ринитал е хомеопатична комбинация от 3 базови съставки, чрез които не само се облекчават симптомите на алергичните хреми, но и с продъжителен прием се избягва тяхната острота и това е доказано в клинични изследвания на препарата.

Започнете с прием на 3 таблетки на ден поне месец преди острия период за вас. Към тях добавете соли №2, №3, №8. Те подготвят тялото за срещата с белтъчните молекули на алергените, стабилизират имунната система, за да не реагира прекалено бурно на дразнителите и разпределят течностите, така че да няма оточност и набъбване на лигавиците, които водят до запушване на носа, отделяне на секрет и дискомфорт. Отново по 3 таблетки от всяка сол на ден са добро решение за профилактика. При остри симптоми се приемат на всеки час, 12 пъти на ден от всеки препарат.

Стъпка №3 Избор на лекар хомеопат

За да лекувате емоционалните блокажи и проблеми, ще ви трябва допълнителна помощ. Така че освен промените, които сами ще направите, ви е необходим и много дълбок вътрешен импулс, който да промени настройката на тялото. Той може да бъде активиран с подбор на правилното хомеопатично лекарство за вас, така че то да намали реактивността и свръхчувствителността към дразнителите ви. Затова е препоръчително да потърсите лекар хомеопат, който да ви напътства в тази посока. Важно е да се чувствате добре с него и да може да му се доверите. Процесът на лечение минава през много етапи и макар да звучи като в приказките, има много реални случаи на излекувани пациенти или на такива, при които симптомите така са отслабнали, че не предизвикват сериозен дискомфорт. Не е ли време вие да сте един от тях?

Автор: Цвети Стоянова