Тази торта през последния месец е любимият десерт в онлайн пространството и има причина за това. Ако се загледате в снимките, ще видите, че тортата наистина има три пласта с различна структура... Преди да сте се отчаяли, защото никой няма време да прави трипластови торти, ще ви споделим, че всъщност ви трябва само един блат, за да постигнете този ефект. Това вероятно е една от най-лесните, но впечатляващи торти, затова и напълно заслужава името си – магическа.
Магическа торта
Порции: 9
Необходими продукти:
- 4 яйца на стайна температура, раздели белтъците от жълтъците
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 150 г захар
- 125 г масло, разтопено
- 115 г брашно
- 500 мл мляко, леко затоплено
- пудра захар за украса
- ягоди или други плодове за украса
Начин на приготвяне:
- Предварително загрей фурната на 160 градуса. Избери тава с размери около 20 х 20 см, намажи дъното ѝ с мазнина или го покрий с пергаментова хартия.
- Разбий с миксер жълтъците на яйцата със захарта. Сместа трябва да стане съвсем гладка. Добави маслото и ванилията, продължи да разбиваш поне още 1-2 минути. След това добави брашното и разбий сместа, докато отново стане гладка.
- Внимателно прибави млякото. Разбий, докато всичко се смеси добре.
- В друга купа разбий белтъците, докато започнат да придобиват пухкава форма.
- Сега следва важната част. Прибави белтъците към жълтъците и внимателно ги „завий” със сместа. Можеш да ги разбъркаш, но нежно, белтъците не трябва да се покрият напълно, а трябва да се виждат няколко „облачета”, плаващи на повърхността.
- Изсипи сместа в подготвената тавичка и печи тортата, докато добие златист цвят. Това може да отнеме различно време, спрямо фурната ти. След като са минали 40 минути, проверявай тортата често, докато се получи златистият цвят.
- След като се охлади, можеш да я украсиш със сметана, пудра захар или плодове по желание.
Можеш да видиш как се прави тортата нагледно в това видео: