X

Пай „Банофи” без печене

от в 08:38 на 19.10.2016 в Свободно време | Рецепти


Пай „Банофи” без печене

Пай „Банофи” без печене

Не всички сме заклети любители на сладкото и сънуваме шоколади и торти, но всички правим изключения за сладкиши, които са дяволски вкусни.

Един от тези сладкиши е паят „Банофи”.

Сега вероятно ще попиташ – какъв е този пай „Банофи”. Веднага ще ти отговорим – „Банофи” е пай без печене, който комбинира хрупкавия слой на чийзкейка със сладките банани и още по-любимата бита сметана. Той е идеалната половинка на сутрешното, обедното и следобедното ти кафе!

А споменахме ли, че се прави много лесно?

Пай „Банофи”

Порции: 8

Необходими продукти:

  • 1 пакет маслени, ронливи бисквити
  • ½ ч. разтопено масло и 120 г неразтопено масло
  • ½ ч. кафява захар
  • 1 консерва кондензирано мляко (ок. 400 мл)
  • 1 опаковка бита сметана (във флакон или течна за разбиване)
  • 2-3 банана, нарязани на кръгчета
  • Шоколад за настъргване

Начин на приготвяне

  1. Натроши бисквитите, докато станат на трохи.
  2. В бисквитите изсипи разтопената половин чаша масло и ги разбъркай добре.
  3. Разпредели бисквитите в подходяща кръгла тавичка за пай.
  4. В тиган разтопи маслото. Към него прибави кафявата захар и кондензираното мляко, бъркай докато сместа стане гладка. Изчакай да заври.
  5. Махни я от котлона и я излей върху бисквитите. Остави пая да изстине и да се стегне в хладилника за 1 час.
  6. Извади го от хладилника и го покрий с битата сметана. Нареди един слой банани и отново ги покрий със сметана. Редувай ги докато сметаната свърши.
  7. Отгоре настържи шоколад и паят е готов!

 

Ако искаш допълнителна сладка нотка, можеш да залееш пая с карамел или тофи сос. Ако нямаш готов, тофи сосът се прави така:

Тофи сос

Необходими продукти:

120 г масло

½ ч. захар

½ ч. бита сметана (течна сладка сметана с над 30% масленост)

Начин на приготвяне:

1. В малък тиган загрей на умерен огън захарта и маслото. Не бъркай, само разтърсвай тигана, ако е необходимо. Когато захарта започне да се топи, дръпни тигана от огъня. Не трябва сместа да завира, иначе ще се получи много горчив карамел.

2. Остави сместа леко да се охлади за 2-3 минути и постепенно добави сметаната. Бъркай бавно и методично, докато сосът се сгъсти и стане гладък.



Теми   десерт | пай | сладкиши

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.