„Наслади се на почивката си“ е нещо, което аз и много, много други хора сме казвали на жена, която излиза в майчинство. Лесно е да направите тази грешка, ако нямате деца. От перспективата на тези, които остават в офиса, бъдещата майка ще си почива през следващите две години... но нека ви кажа нещо – през майчинството няма почивка!

За да ви илюстрирам колко заблудена бях: точно преди да се роди първото ми дете, си направих списък със задачи, които смятах да свърша през първите 12 седмици от „почивката“ си – да преподредя музиката в компютъра си, да разчистя гардероба, да науча нов език. Този списък сега е захвърлен някъде. Нищо от него не е свършено, макар че минаха пет години.

Затова искам публично да оповестя – майчинството не е ваканция! Вижте как всъщност как изглежда живота на новия родител:

1. „Работата“ с новороденото е 24/7

Работното време с новороденото никога не приключва. Новите родители са на 24-часов график, имат много различни задължения и задачи, включващи хранене, смяна на пелени и пране – но не само!

Някак си, когато мъничето пристигне в дома ви, започвате да се занимавате с неща, които допреди това не сте смятали за възможни – и тези дейности никога не приключват. Особено трудно е предвид факта, че новородените са си задача за двама, а в повечето случаи само единият родител остава у дома да се грижи за бебето.

Представете си следното: най-накрая сте нахранили детето си, което е отнело час. След това то се е изплюва, изцапвайки както себе си, така и белия ви килим. Сега трябва да изкъпете бебето, да почистите килима и да пуснете пералня. А веднага щом приключите с тази задача, трябва пак да нахраните бебето. Схващате ли идеята?

2. На практика никога не се наспиваш

Сценарият, който описах, не спира в полунощ. Бебето не знае колко е часът. Всъщност вероятно ще бъде по-будно и активно през нощта. Затова вероятно и вие като мен ще гледате с копнеж към всички останали апартаменти, в които хората спят. Защото вие няма да спите. Новите родители спят по 3-4 часа на нощ – и най-често те не са поредни.

3. Нямаш никаква почивка

Знаете как по време на работния ден можете да си вземете почивка, в която да си направите кафе, да си поговорите с колега или да идете до тоалетната. Но това не важи за родителите, които остават вкъщи да се грижат за бебе. Ще си призная, че имаше дни, в които не успявах да си измия зъбите – и зъболекарят ми каза, че това е често срещан проблем при новите родители.

Има и още нещо – всичко се обръща с главата надолу в секундата, в която опитате да си вземете почивка. Например бебето спи и вие влизате в банята, а в мига, в който пуснете водата, то се буди с писъци и трябва веднага да му обърнете внимание.

4. Тялото те боли

Не само че работите 24/7, без да имате време за сън, но и ви боли навсякъде – дори и на места, на които не очаквахте, че може да боли! Дори е по-лошо за майките, които са родили с Цезарово сечение.

Има и още нещо, което никой не казва: родилките кървят 3 до 6 седмици след раждането.

И макар че сте по-заети от всякога, тялото ви ще се нуждае от почивка и трябва да му я осигурите. И ви трябва истинска почивка! Но няма да получите такава, защото трябва да храните бебето. Или да сменяте пелените му. И тъй като не почивате достатъчно, ще ви е необходимо по-дълго време да се възстановите.

5. Трябва да научиш много неща.

Вероятно всичко, което правите в момента, е ново за вас. Вероятно никога досега не сте подгрявали бутилка с мляко, не сте сменяли пелена, не сте карали бебе да се оригне, не сте цедили кърма... има хиляди неща, които трябва да научите, преди да научите как да ги вършите по най-ефективния начин. Това само по себе си е трудно, но е още по-изтощително като се вземе предвид факта, че не успявате да се наспите.

Затова се обръщам към всички – следващия път, в който говорите с жена, която излиза в майчинство, не ѝ казвайте „Приятна почивка!“. Опитайте с „Нека силата бъде с теб!“.

И към всички бъдещи майки, които четат това: Ако съм ви уплашила, моля да разберете, че това е само фаза, която отминава бързо и един ден ще успеете да си върнете съня и почивките. Просто се уверете, че сте заобиколени с хора, които ви подкрепят и се въоръжете с добро чувство за хумор. В крайна сметка всички усилия си заслужават.