„Няма да ти казвам как трябва да се радваш на годините, в които децата ти са още малки, защото времето лети толкова бързо. Това е напълно вярно, но такъв съвет няма да ти помогне днес, когато децата ти мрънкат за най-безумните неща и са готови да се разплачат само защото си им направила макарони с „грешната“ форма.

Няма да ти казвам да се наслаждаваш на момента, защото едва ли можеш точно сега. Точно сега живееш с малки тирани, които правят ежедневието ти хем забавно, хем трагично. Те се будят посред нощ, когато всички нормални хора спят. Отказват да спят, когато би трябвало да са уморени и 4 часът сутринта според тях е най-разумното време за събуждане. Те те излагат в магазина, понятие си нямат колко силно говорят, а любимото им занимание е да си навират я фъстъци, я нещо друго в носовете, защото... ами защото си нямат друга работа.

Но наскоро открих стари видеа с моите вече пораснали деца. Образите от екрана наистина ме разчувстваха и ми се прииска да се върна назад във времето и да направя всичко по различен начин. Но не мога, ако можех поне да се свържа със старото ми Аз, бих си казала следните няколко неща:

1. Децата ти са в най-очарователния си период

Целувай ги непрекъснато и ги снимай по-често. Един ден те няма да имат пълни бузки, бебешките им зъбки отдавна ще са паднали, косичката им няма да е копринено мека. Малките им пискливи гласчета няма винаги да са толкова очарователно пискливи.

Един ден, когато се обърнеш назад, тези видеа ще ти напомнят, че да си родител е истинска привилегия. Тези спомени ме накараха да ги погледна с различни очи, да видя отвъд странностите на пубертета. Тези спомени ми напомниха, че те все още са раними и аз все още имам на какво да ги науча, въпреки че се къпят сами и си приготвях храната сами (о, радост!). Един ден и ти ще изпиташ същото, затова се радвай на малките си деца, въпреки безпорядъка, който създават в живота ти.

2. Смей се

Бебетата и малките деца са професионални комици. Техните щуротии са неподправени и ужасно забавни. Ако не се смееш, изпускаш цялото удоволствие от комедията, която се разиграва всеки ден пред очите ти.

3. Странната им мания няма да продължи вечно

В един момент от детството си най-големият ми син обичаше да спи заедно със... стола от бюрото си! Със стол, за бога! Нямаше никакво логично обяснение. Отначало се опитвах да го разубеждавам, да го откажа от тази негова мания, но после осъзнах, че това не е истински проблем.

Запитай се: Дали манията му наранява някого? Дали застрашава здравето му? Дали е неморална?

Ако отговорът е „не“, значи няма защо да се тревожиш. Тази странна мания ще отмине.

4. Сега се учат как да бъдат самостоятелни

Това е задачата на всеки родител, нали? Също като малките пиленца в гнездото, ние храним и защитаваме децата си, учим ги как да летят и как да се справят в големия страшен свят.

Нека бъдем честни. Летенето не е лесно - нито за преките участници, нито за наблюдателите. Виждали ли сте как пиленца се учат да летят? Гледката не е никак красива - навсякъде лети перушина, пиленцата се препъват и пискат жално. Но те никога няма да се научат да летят, ако мама не ги остави да се упражняват.

Ето защо трябва да позволиш на децата си да бъдат самостоятелни. Един ден непослушното 3-годишно момиченце ще се превърне в 15-годишна тийнейджърка, от която ти ще търсиш съвети за прическата си.

5. Остави ги да си играят на воля 

Това вероятно е единственото нещо, което направих както трябва. И то защото бях уморена, не можах да си преправям гласа като различните плюшени играчки, нямах сили да водя безкрайно дълги разговори с Барби.

Децата ми отрано разбраха, че си имат мързелива майка, на която не им се играе. Те трябваше да си играят заедно. Ето защо из дома ни имаше играчки, пръснати навсякъде, боички, които трябваше да чистя от мебелите... Но децата ми бяха свободни да тичат и да играят. По този начин развиха въображението си и имат прекрасни спомени от детството.

6. Не записвай децата си на всеки възможен курс

Виждам родители на малки деца, които ги водят на балет, на уроци по пиано, на китайски и на футбол, и си мисля „Защо?“. Остави ги да се наслаждават на най-безгрижните си години.

7. Излизай с по-възрастни майки

Не казвам да не излизаш с приятелките си и техните малки деца, но вие се намирате в един и същи етап от майчинството. Без да се обиждаш, но ти не можеш да видиш нещата в перспектива. Една по-възрастна майка ще ти напомни какво наистина има значение и какво няма.

8. Ти си нещо повече от майка

Днешните жени са обсебени от идеята да бъдат перфектни, да са „добри“ майки. Чуй ме, ти си нещо повече от майка, децата ти не са това, което те определя. Умението ти да балансираш между семейството и работата не те определя. Успехите на децата ти не те определят, не те определят и техните провали.

Майчинството е работа на пълен работен ден. Да решиш да бъдеш майка е важно решение, а да си майка означава да позволиш на сърцето ти да живее извън тялото ти.

Тези малки сърчица – нашите деца, никога не ни дават почивка. Мама е винаги на повикване, винаги е готова да помогне.

Но дори в тези моменти недей да забравяш коя си. Не позволявай на чуждите стандарти да те определят. Не крий своето Аз, не го заключвай за следващите 18 години.

Вярвам, че децата ти имат нужда от майка, която има хобита, които възпламеняват сърцето й, майка, която знае, че е родена, за да твори. Може би си спряла да правиш засукани ястия, защото сега правиш детски пюрета. Може би си зарязала разказите, които някога пишеше. Може би си скрила някъде боите и скицника. Може би си спряла да пееш или може би си се отказала от всички книги, които не са за малки деца.

А може би трябва да започнеш отново да твориш.

Майчинството е саможертва, но не е нужно да убиеш всяка частица от своето Аз, за да си добра майка. Докато се грижиш за телата, душите и талантите на децата ти, не забравяй да се грижиш за твоите таланти, сърце и душа. Твоето по-добро Аз ще те направи по-добра майка.“

Мариан Вишър