Всеки от нас иска децата му да успеят в живота и да ги види как сами намират пътя си. Но понякога не знаем на какво да ги научим, за да станат пълноценни членове на обществото. 

Майката на Илон Мъск има на какво да ни научи. Тя успява да отгледа 3 деца сама и то на пълен работен ден.

Сред основните ценности, на които е научила децата си са предприемачество и упоритост.

"Научих ги да работят, без да се оплакват и ги оставих да преследват собствените си мечти", разказва Мей Мъск.

Самата тя започва да работи от съвсем малка при баща си, а днес е отгледала производител на електрически автомобили, собственик на верига ресторанти и режисьор със собтсвена филмова компания.

"Възпитах децата си по начина, по който ме възпитаха моите родители. Научих ги да бъдат независими, мили, честни, внимателни и любезни", споделя Мей.

С внимание към околните и усърдна работа Мей и Естер успяват да възпитат деца с невероятни кариера, които се борят за по-добър свят.

Има и други начини, които ще ни помогнат да отгледаме едно отговорно, щастливо и успешно дете и американският журналист и майка на 3 професионално реализирани деца Естер Войчицки ни споделя какви са те:

Грижа за околния свят

Когато искаме от децата да допринасят за обществото, им позволяваме да се научат да се грижат за хората около тях. Така те развиват уменията си да общуват и да се интересуват от това, което се случва около тях и стават активни членове на обществото.

Значението на околните

Проучвания доказват, че децата, които са активни в обществените занимания са по-спокойни, а вероятността да имат проблеми с полицията е почти нулев. Освен това, така учим децата си да не са непрестанно фокусирани върху себе си, което е сериозен проблем в днешното общество.

Парите не са всичко

В Щатите децата са научени, че те са център на вниманието и всичко е за тях. Те не се учат на независимост и грешно приемат, че парите са всичко.

Те са склонни да се фокусират върху материалното, защото смятат, че това ще ги направи щастливи и изпълнени и затова често се оказват изолирани и депресирани. 

Ако научим децата си, че близките, усмивките и хубавите моменти са по-ценни от всичко, ще отгледаме щастливи и подготвени за живота на възрастните деца.

Правилни приоритети и цели

В световен мащаб хората не са научени какво е важно и как да степенуват задачи си. Това води до депресии и често дори до самоубийства.

Ако научим децата си кое е важно и как да постигат целите си, ще ги защитим от усещането за отчаяние, които са сериозна причина за стреса днес.

Правилно отношение

Всички тези неща няма как да бъдат разбрани от децата, ако нямаме правилния подход. Ако успеем да създадем у децата си навика да помагат, да се занимават с благотворителност и да ценят дребните неща, ще знаем, че те ни ще успеят.