Малка черна рокля или в оригинал Petite Robe. Роклята, която всички дами обсъждат, но всъщност много малко имат в своя гардероб. Разбираемо защо.

Но първо, малко история, наблюдения и съвети.
Какъв силует и модел възниква във вашето въображение, когато чуете израза "малка черна рокля"? Повечето дами описват силно вталена рокля без ръкави, над коляното, като после обикновено добавят: "Разбира се, това не е съвсем в стила ми, но е класика ..." - което означава, че трябва да се примирят и да си купят точно такава.

Добра новина № 1

Оригиналният модел на Коко Шанел съвсем не е бил "малък". Роклята била права, с ниска талия, леко разширена към бедрата, завършваща до средата на прасеца или по-долу, ръкавите били тесни и дълги. Елегантен силует за спорт (рокля за тенис) или вечерен шик (рокля за танца чарлстон). И да, тя е била черна – практичен и универсален цвят за активните жени от началото на 20 век.

Така че просто забравете тясната къса рокличка без ръкави, която не краси 99% от жените в света!

Добра новина № 2

През последните няколко години, силуетът на черната рокля от Коко Шанел изглежда особено модно, а разнообразието от материи позволява по всевъзможни начини да създаваме свои собствени, близки до първоизточника, но удобни и подходящи за фигурата ни рокли.

Добрата новина № 3

Въпреки, че звучи невероятно има място на земята, където не знаят нищо за малката черна рокля или ако знаят – то е съвсем малко. Това е Грузия, по-точно - Тбилиси.

А сега - още малко теория

Защо черната вталена рокля не ни прави визуално стройни и високи? Тъй като очите ни могат да разчетат само очертанията на черно "петно". И ако контурът не създава безупречна и плавна вертикала, очите ни виждат подобни на това петно познати фигури – торта, дънер, гъсеница ...

И още нещо. Черният цвят на дрехите с висока яка придава тен на лицето и шията, създавайки ефект на дълбоки бръчки край устата и не много свеж овал на лицето.

Все още ли искате да имате "малка черна рокля"?                                      Тогава продължаваме напред.

Съвет 1

Погледнете критично към собствената си фигура (за целта може да облечете нещо тясно от главата до петите и е желателно да бъде черно или тъмно на цвят)

• Има ли плавна линия на гърди-талия-бедра (в сантиметри разликата не е важна, важен е визуалният ефект), когато се гледате отпред?
• Визуално дължината от главата до линията на бедрата по-малка ли е или равна на дължината на линията на бедрата до пода?
• Когато се огледате отстрани изпъква ли само линията на гърдите и дупето, а останалата част е права?

При отговор три пъти "да" прилепналият черен силует може ефективно да подчертае вашата женска фигура.

Съвет 2

Наметнете нещо черно върху горната част на шията, което да покрива гърдите и раменете. След това го махнете. И отново опитайте. Трябва да гледате внимателно дали лицето ви променя цвета си - ако без черното изглеждате по-свежа и по-млада, а черното все едни ви добавя 20 години, то имате следните възможности:

• Свалете черното от лицето си колкото може по-ниско, до линията на деколтето, докато не се отървете от ефекта на "остаряване" на лицето.
• Добавете към черното нещо леко или светло, близо до лицето си - шал, колие, риза.
• Заменете черното с друг тъмен цвят - тъмносиньо, тъмнокафяво, тъмночервено, тъмнозелено.

Съвет 3

Добра новина за тези, които не са отговорили с три "да" на въпросите към съвет 1: разнообразието на модели за черни рокли е безкрайно! И те са много по-интересни.

Съвет 4

В действителност черната рокля не ни вталява. Тя само създава графичен контур. И ако сте висока и стройна – да, ще изглеждате висока и стройна в черна рокля. Но ако сте средна на ръст, леко закръглена, а плавността на линиите напомня силует на снежен човек, обличайки плътно прилепнала черна рокля, няма да постигнете желания ефект.

Но добрата новина е, че графичният контур се управлява лесно и именно с негова помощ може да създадете нужното впечатление за своята фигура.

Съвет 5

Намерете и пробвайте рокля в класически стил на Коко Шанел. Дори не е задължително да бъде в черно. Най-вероятно тя е най-доброто решение. Тя блестящо съчетава удължения силует (линията от раменете до бедрата), правите вертикални линии, както и акцента върху най-деликатната част от женското тяло (всякакъв размер): шията и ключиците, ръцете и глезените.

Да обобщим

За перфектната черна рокля е нужно да се създаде визуално вертикално удължаване, да се даде достатъчна свобода за подгъва, в най-елегантните зони на ръцете и краката. И това е точната формула, използвана от грузинските дизайнери за създаването на невъобразимо разнообразие от черни рокли!

Това, разбира се, е спецификата на региона - всички модни марки създават дрехи или сложни геометрични силуети, далеч от класиката, като основен цвят е черният. Обикаляйки 9 -10 магазина за дрехи, ще разберете една от причините, поради която най-често виждате жени в черни рокли - защото те са перфектни! И тези рокли придават в същото време лекота и финес на образа. Жените носят черната рокля, използвайки я като ефектен фон или рамка за изразителните си очи и изваяни лица.