Мария Принц е пианистка със световна слава, която от 30 години живее в Австрия. Тя е дъщерята на известния ни диригент Константин Илиев и не е забравила родината си. От 1999 г. насам Мария Принц често се завръща в България, за да предложи на публиката интересни проекти. Ето какво сподели тя специално за читателките на Dama.bg: 

Спомняте ли си първия си концерт?  Кое беше произведението, което изпълнихте тогава?

Спомням си много добре първия концерт, който свирих с оркестър, под диригентството на моя баща-Константин Илиев. Изпълних концерта от Моцарт във фа-мажор KV 413

Кои са личностите, които са Ви повлияли най-много в кариера?

В ранните години,  моят баща – диригентът и композиторът Константин Илиев, моят преподавател по пиано в Берлин Рудолф Дункел, прекрасният тенор Петер Шрайер, а в последните 20 години на първо място легендарният диригент Сър Невил Маринър, който беше най-близкият ми човек в професионален и личен план, покойният ми съпруг Алфред Принц и соло кларинетистът на Виенската филхармония Петер Шмидл.

Свирили сте на много места по света, коя е любимата ви сцената?

Зала „България“ и това не казвам от любезност!, Музикферайн и Концертхауз във Виена, Карнеги хол в Ню Йорк.

С какво жените, посветили живота си на изкуството, са по-различни от останалите?

За мен жените са по-качествената част от човечеството, с по-голямо чувство за отговорност, повече енергия и издръжливост и по-голяма способност да усетят и да променят в позитивен смисъл околния свят.

Всички тези качества са много важни за нас, хората на изкуството.

Така, че жените, много от които имат двойно натоварване от професия и семейство, имат върхови постижения на световните сцени.

Как минава един Ваш ден?

Освен 6-те часа, които се старая да отделя за сън, дните ми (включително събота и неделя) са плътно запълнени със свирене, учене на нови произведения, преподаване, организиране на концерти и пътувания, съставяне на програми. Това звучи може би стресиращо или изтощително, но аз не го чувствам така, защото изключително обичам това, което правя и то ми донася голяма радост и удовлетворение.  

Имате ли друга страст освен музиката?

Ако говорим за страст, то музиката е наистина единствената. Има неща, които ми доставят удоволствие, като например плуване и джогинг, обичам да чета и да пътувам в екзотични страни.

Как се грижите за ръцете си и имате ли своя тайна рецепта за красота?

Аз имам изключително суха кожа и всяка вечер намазвам ръцете си обилно с крем, приготвен в аптеката по специална рецепта и си слагам памучни ръкавици, за да може този крем да въздейства на кожата на пръстите и ръцете.

Иначе мисля, че за свежия външен вид, от определена възраст нататък, най-важен е начинът на живот и хранене. Аз никога не съм пушила (най-основна предпоставка за добрия тен), не пия никакъв алкохол, храня се предимно със зеленчуци, плодове, риба и кисело мляко.

Какво ще чуе българската публика по време на концерта „Принцовете на романтизма“ в зала „България“ на 1-ви декември?

Програмата включва едни от най-популярните и красиви произведения на романтичната музика: увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ от Менделсон, концерта за пиано и оркестър от Роберт  Шуман и втора симфония от Йоханес Брамс.

Това ще бъде първият концерт в света в памет на сър Невил Маринър. Кой е най-топлият спомен за него, който ще запазите?

Спомените от 18 години лично приятелство и професионално сътрудничество са безкрайни и изцяло положителни. В нашите взаимоотношения нямаше нито едно облаче, нито едно разочарование. Много скъп спомен е концертът на връх неговия 92-ри рожден ден на 15-ти април 2016 година в Кадоган хол в Лондон. Бях отишла в Лондон, специално за концерта, а след това отпразнувахме рождения ден. Снимките от този последен рожден ден са на моята нощна масичка и са последното нещо, което виждам, преди да заспя и първото, което съзирам, когато се събудя.