15 деца, печеливши от кампанията “Виж Къде е Марс”, посетиха най-голямата обсерватория на Балканския полуостров 

НАО Рожен, с. Рожен, 24 април 2017 г. - д-р Никола Петров, директорът на НАО Рожен, посрещна през уикенда 15 деца заедно с техните родители в комплекса на Обсерваторията. Посещението бе подарък за големите печеливши от кампанията “Виж къде е Марс”, инициативна на марката за детски мултивитамини и имуностимуланти “Марсианци”, част от портфолиото на “Валмарк”. Увлечени от интригуващите истории на д-р Петров, малчуганите научиха много за космическите явления, планетите и звездите. Фокусът на приключението падна върху планетата Марс - показано бе не само нейното разположение в нашата галактика, но и се обсъдиха теориите за възможността за живот на нея. Кулминация на посещението в Обсерваторията бе демонстрация на работата на най-големия телескоп, благодарение на който учени от цял свят правят своите наблюдения и открития за Космоса.

“Телескопът е огромен и беше много вълнуващо, когато куполът се отвори. Получих толкова нови знания за Вселената и Марс, че вече мечтая за деня, в който ще полетя в Космоса”, сподели Владимир на 7 години.

“Изключително съм щастлив да посрещна толкова много любознателни деца в Обсерваторията. Астрономията е наука, в която мечтите са безкрайни, и точно затова те толкова много я харесват. Надявам се и занапред да има други такива инициативи като “Виж къде е Марс”, които да се грижат за интелектуалното развитие на нашите деца.”, сподели д-р Никола Петров.

Идеята за инициатива “Виж Къде е Марс” е на малката Дари, дъщерята на Десислава Райчинова, изпълнителен директор на “Валмарк България”.

“На първо място, напоследък темата за Марс, планетите и астрономията като цяло ангажира все повече родители и деца. На второ място, бяхме изключително впечатлени от скорошни изследвания върху развитието на детското въображение, които сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. Мисията на “Марсианци” е да се грижи за доброто здраве на малчуганите, но и в същото време да им дава поводи за приключения и научаване на нови неща, да им осигурява положителни емоции и щастливо детство. Бих искала да изразя нашата признателност към д-р Никола Петров, който бе не само наш домакин, но и главен консултант на целия проект през последните 6 месеца. Благодарим още за подкрепата и на известния български учител по физика Теодосий Теодосиев, който безрезервно застана зад нас, както и на образователния сайт Уча.се и Дарин Маджаров, с които заедно успяхме да създадем филмчета - уроци за Вселената и Марс.”, казва г-жа Райчинова.

За финал всички деца получиха сертификати за усвоени знания в областта на астрономията, както и много подаръци от “Марсианци”.


Повече за НАО Рожен: Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13.03.1981 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн лв) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Комплексът разполага с 4 телескопа, сред които е двуметровият телескоп Ричи-Кретиен-Куде. НАО Рожен осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики. В НАО Рожен посетителите могат да се запознаят с предмета на провежданите научни изследвания, да изслушват лекция за историята и постиженията на българската астрономия. Те имат възможност да задават въпроси на професионалните астрономи по интересуващи ги теми и да обсъждат с тях актуални научни въпроси.

Повече за Марсианци: Продуктовата линия за деца под марката Марсианци, част от портфолиото на компания Валмарк, включва както мултивитамини, така и специализирани продукти за стимулиране на имунната система, за чревно здраве и мозъчна дейност. Те отговарят на високите изисквания на потребителите и на всички тенденции за чистота и безопасност на съставките - без аспартам, без глутен, без консерванти, без изкуствени оцветители. Предлагат се в богато разнообразие от плодови вкусове и форми, подходящи са за деца от 1 до 12 години като съставът е специално подбран спрямо възрастта на детето. От есента на 2014 година мултивитамините Марсианци Имунактив се ползват с одобрението и подкрепата на Българската педиатрична асоциация.