Ваксините срещу коронавируса вълнуват всички ни, особено сега, когато все повече започва да се говори за задължителна ваксинация и на деца.

Актьорът Матю Макконъхи се оказа под светлините на прожекторите, заради мненнието си, което заяви публично, отностно ваксинацията на деца в Щатите.

"Докато нямаме повече информация, няма как да се съглася да ваксинирам децата си", завяви актьорът от "Интерстелар". Матю Макконъхи казва, че все още не е ваксинирал най-малките си деца и иска повече информация, преди да го направи.

В интервю за Ню Йорк Таймс актьорът каза, че семейството му върви „бавно с ваксинациите“. Макконъхи също каза, че със съпругата му не бързат да ваксинират двете си по-малки деца Вида на 11 г. и Левингстън на 8 г. 

"Ако ме питате дали мисля, че това е някакъв вид измама или теория на конспирацията, уверявам ви, че не. Аз, съпругата ми Камила и най-голямото ни дете Леви на 13 г. сме ваксинирани. Що се отнася до задължителната ваксинация за деца на възраст между 5 и 11 години, все още не сме напълно убедени, че трябва да го направим. Иска ми се да има малко повече информация за евентуалните ефекти", поясни Матю, обвинен малко преди това, че е антиваксър. 

Актьорът, който смята да се кандидатира за губернатор на щата Тексас, сам е решил да се ваксинира, тъй като живее с 90-годишната си майка, която е с компрометирана имунна система. Той подчерта обаче, че в никакъв случай не се е чувствал ни най-малко принуден да го направи, за ваксините е, но мнението му относно темата за задължителното поставяне на ваксини на по-малки деца, все още е по-скоро негативно. 

„Искам да се доверя на науката, се пак това са учени, които се опитват да направят най-правилното нещо в момента. Насочили сме цялото си внимание върху това да запазим майка ми жива и здрава и колкото се може по-далече от болестта“, каза Макконъхи по време на разговор, публикуван в YouTube.

Експертите подчертават, че ваксините срещу COVID-19 вероятно няма да бъдат задължителни за деца, докато поне една от използваните в цял свят ваксини не получи пълно одобрение от федералното правителство.

До момента повече от 170 деца на възраст от 5 до 11 години са починали от COVID-19 в САЩ, което го прави една от 10-те водещи причини за смъртност на деца в тази възрастова група. 

Въпреки че Макконъхи и Алвес все още не са ваксинирали по-малките си децата, той намекна, че това вероятно няма да е така завинаги. „Ще дойде момент, в който ще трябва да хвърлите заровете по един или друг начин и да видите кое ще бъде във ваша полза", каза той.

А какво е вашето мнение - ЗА или ПРОТИВ сте за задължителната ваксинация на деца? Споделете в коментар.