Мечтата да се сдобиеш с дете без съмнение е най-съкровената, но днес много от жените, които се опитват да заченат, откриват внезапно, че броят на репродуктивния им материал не е никак висок или дори го няма. Най-простичко казано липсват яйцеклетките, отговорни за появата на бебче. Това означава ли край? Отива ли в миналото блянът за малки крачета и детски смях, който да кънти вкъщи?

Толкова малки, а същевременно така важни...

Нека започнем от самото начало. За жалост, мъжете и жените не са създадени равни, като това важи с пълна сила и за репродуктивните им функции. Както вече споменах, всяко момиченце се ражда с пълния брой овариален резерв или около 1 млн. яйцеклетки, като тази цифра е различна за всяка от нас и се предопределя още в 13 г.с. от бременността на майката, а броят на овулиращите яйцеклетки намалява с годините. При мъжете нещата не стоят така – облагодетелствани и в това отношение, те продължават да произвеждат сперматозоиди до края на живота си. Така, с напредването на годините при жената, тя ежемесечно и с всеки цикъл започва да губи определен брой яйцеклетки, които повече никога не могат да се върнат нито по естествен път, нито с помощта на медицината. Ако жената е здрава, то изчерпването на този така скъпоценен запас би следвало да става постепенно, между 35-40-годишна възраст или непосредствено преди настъпване на менопаузата. Именно тогава половата система започва да старее, което предопределя влошаване качеството и количеството на отделените за оплождане яйцеклетки. Разбира се, за всяка дама този процес е строго индивидуален, няма две еднакви жени, два еднакви организма. И докато при някои дори и след 45-50-годишна възраст биха могли да се намерят здрави яйцеклетки и да бъде напълно възможно зачеване по естествен път, то при други яйчниковият резерв се изчерпва десетилетия по-рано (25-27 години, в някои случаи и доста преди това) и тук вече започваме да говорим за съществуващ и много сериозен проблем.

Ами сега?

За жалост, повечето дами, решили да имат рожба, разбират за своята намалена плодовитост едва когато започнат опитите да се сдобият с нея. Причините, разбира се, като при всяко едно заболяване могат да бъдат най-различни – генетична предразположеност, лоши навици като тютюнопушене, ежедневен стрес, преминала химиотерапия, излагане на радиация, автоимунни заболявания, минали хирургически интервенции върху яйчниците... До този момент обаче, медицината не може и не се ангажира с еднозначен отговор на въпроса “Защо?”. Няма и ясно изразена симптоматика, която да подскаже предварително, че нещо не е наред, за да може жената да предприеме някакви мерки. Няма болки, няма неразположение, просто се случва...

Все пак, ако се установи нисък овариален резерв, е необходима навременна консултация с репродуктивен специалист, който ще назначи необходимите изследвания, спрямо индивидуалното състояние на пациентката. Подробният максимално ефективен панел трябва да включва кръвни изследвания за определени хормони:

- АМН – Антимюлеровият хормон се отделя от помощни клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите и се изчерпва в произволно избран ден от месечния цикъл на жената, правопропорционално с намаляването на броя активните яйцеклетки. Ако нивата му са занижени обаче, то е възможно тъжната диагноза “намален или изчерпан яйчников резерв” да е факт. Разбира се, добре е да се направи повторна проверка, тъй като хормонът е известен като един от “най-капризните” и резултатите биха могли да са различни.

- FSH – наричан още фоликулостимулиращ хормон, той бива изследван през 2-3 ден от месечния цикъл и дава много важна информация за състоянието на яйчниковия резерв. Произвеждан от хипофизата, той има “задачата” да събуди фоликулите, за да може да се развие яйцеклетйата и да се подготви за оплождане.

- LH – За да бъдат най-точно тълкувани стойностите на FSH е добре хормонът да бъде изследван заедно с още два други – LH и Е2 или Естрадиол. LH се също се образува в хипофизата и има задачата да стимулира окончателното съзряване на фоликулите, тяхното разпукване и последващата овулация.

- Е2 - Естрадиолът пък е главният женски полов хормон, който има водеща роля за правилното функциониране на яйчника. Той се отделя от растящия фоликул, повишава неговата концентрация и е “лампа” за хипофизата, че трябва да намали производството на FSH. Ако това се случи в началото на цикъла, този преждевременен ръст предизвиква необичайно и лъжливо понижаване на нивата на FSH и заблуда, че всичко с яйчниковия резерв е точно и проблем няма.

Към всички тях е добре да се назначи и задължителен преглед с ултразвук, чиято цел е да определи яйчниковия диаметър и брой на антралните фоликули (в които растат и се развиват най-просто казано активните и готови да бъдат оплодени яйцеклетки), допълвайки с още по-голяма точност резултатите, получени от хормоналните изследвания. Само така би могло да се даде окончателно основание, свързано със състоянието на яйчниковия резерв.

Да, пътят към мечтаното сърчице, което да затупти в теб би могъл да бъде осеян с непредполагаеми спънки и препятствия, които да тестват максимално както физическото, така и психическото състояние на двама ви, но всичко в името на същото това сърчице си струва и най-непреодолимото усилие и проляна сълза. Но докато все още има земни ангели в лицата на репродуктивните специалисти, ще има и здрави деца, сбъдната мечта за някога отчаяни двама души…

Центърът за репродуктивна медицина Adella Fertility Clinic предлага пълен спектър от грижи, за да може всяка двойка да се чувства комфортно и сигурно, без да се притеснява от качеството на предлаганите услуги. А за да се чувстват по-спокойни дамите, могат да се възползват от пълния пакет от изследвания за установяване на “намален или изчерпан яйчников резерв“.