Температурите навън стават все по-ниски и ето, че отново дойде времето на лакомствата и вкусните и ароматни изкушения! И не, не че досега не сме си хапвали сладичко, но е някак по-приятно и магично, когато вече с нетърпение отброяваме дните до предстоящите празници.
Днес обаче, повече отвсякога говорим за здравословен начин на живот и хранене с мисъл, насочена към самите себе си. В този ред на мисли, чували ли сте за богатата и излючително ароматна захар меласа? Е, ако не сте, то днес ще ви разкрием какво представлява тя, къде е мястото й в здравословното хранене, а накрая ще ви представим и 3 от най-най-любимите ни рецепти с нея. Да започваме!
Какво всъщност представлява меласа захарта и защо всички са луди по нея?
Меласата е остатъчен продукт от след смилането на захарната тръстика или захарно цвекло. След това остатъците се варят 3 пъти, като след всяко преваряване се получава един от трите вида меласа (светла, тъмна или черна). Получената меласа притежава гъста и лепкава структура с богат карамелен вкус, като именно заради тези си качества употребата й в кулинарията и по-скоро сладкарството е толкова широко застъпена.
Като краен продукт, меласата не се изхвърля, а продължава да се ползва. Течната меласа се суши, като от нея се получава сух кремав прах, който се използва главно в сладкарската индустрия - или т.нар. Меласа захар.
Меласовата захар е тъмнокафява, почти черна, влажна гранулирана захар, чиито отличителен вкус, се дължи на високото съдържание на меласа. Натурална и нерафинирана нейният богат, дълбок и наситен аромат моментално ви пренася на екзотичния остров Мавриций. Именно това е родното място на тъмната и ароматна, естествено богата на Меласа захар ПАСИФЛОРА.
Тя е била много популярен продукт в южните части на САЩ през XIX век, като именно това е времето, когато масовото производство на захарно цвекло и захарна тръстика, от които се прави и тя, е процъфтявало. След това малко по-малко бива изместена по-вредната си алтернатва - добре познатата бяла захар.
Меласата може да се получи и от растения като сорго и плодове, богати на витамини и минерали като нар.
Дълбокият аромат на меласа захар се подчертава перфектно изкушения като шоколадови кейкове, коледни сладкиши, пухкави мъфини, домашни десерти и дори BBQ сосове!
Меласа захар - здравословната алтернатива на бялата захар
Всички знаем колко много от "вредната" захар се съдържа в добре познатите ни и любими храни. Меласа захар ПАСИФЛОРА обаче може смело да ви изненада с ползите, които носи със себе си. По време на щадящия процес на пресоване, се запазват всички ценни минерали калций, желязо, калий, магнезий, манган, селен и витамин В6 като количеството им в захар Меласа е в пъти повече от обикновената бяла и кафява захар.
Всичко това говори, че меласата носи и много ползи за здравето.
Както вече споменахме Меласа захарта е изключително богата на хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти, чрез които можем да ускорим метаболизма си. Тя подпомага също така и доброто здраве на костите и тъканите, тъй като е богата на калций и желязо, а изследванията показват, че може дори да помогне при артрит и ревматизъм. Меласата облекчава менструалните спазми, стабилизира нивата на кръвната захар, подпомага в борбата със затлъстяването. Тя успешно подпомага борбата с депресията, тревожността и безпокойството, лекува досадното акне, ускорява растежа на косата. Бори се с анемията, защитава сърцето, предотвратявайки риска от инфаркт, а също така и е ефективно средство за борба с рака и превенцията му.
В духа на есенно-зимния сезон и предстоящите празници ви представяме и приложението на захар Меласа в уханни сосове за месо и празнични изкушения, в които гарантирано ще се влюбите!
Бисквитена торта със захар Меласа Пасифлора
Необходими продукти:
• 200 г захар Меласа Пасифлора
• 750 г какаови бисквити
• 150 г орехи
• 200 г масло
• 300 мл прясно мляко
• 100 мл течна сметана
• 300 гр натурален шоколад
• 7 гр инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да натрошите бисквитите в блендер и да ги прехвърлите в купа. В касерола загрейте на умерена температура млякото и към него прибавете маслото, шоколада и меласата, като разбърквате непрекъснато, докато не се получи хомогенна смес. Сместа изсипете върху натрошените бисквити, прибавете натрошените орехи и разбъркайте много добре. Добавете
инстантното кафе и разбъркайте, след което изсипете в кръгла форма с диаметър 23-25 см, която да е с подвижно дъно и покрита с хартия за печене. Приберете, за да стегне в хладилика за поне 3 часа. Непосредствено преди да извадите тортата, разтопете шоколада със сметаната на водна баня и я залейте с получената глазура. По желание поръсете с орехи и приберете в хладилника за още час и половина.
Шоколадови мъфини по лесна рецепта с меласа от Всеки може да готви
Необходими продукти:
• 3 яйца (размер М)
• 4 супени лъжици захар Меласа ПАСИФЛОРА
• 200 мл вино (червено)
• 5 супени лъжици какао (равни)
• 50 г разтопено масло (краве)
• 1 чаена чаша брашно (аз използвах типово)
• 1/2 супена лъжица бакпулвер
• по желание – 40 г нарязан на много ситно натурален шоколад
За крема:
• 60 г натурален шоколад
• 200 г крема сирене (внимавайте да не е солено)
• 100 г омекнало на стайна температура масло
• 20 г какао
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта (ако обичате по-сладичко, добавете още 2-3 с. л. захар). Аз този път исках да се усеща натуралният вкус на шоколада и затова сложих по-малко захар. Добавете виното, маслото и разбъркайте отново. Накрая прибавете всички сухи съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна шоколадова смес. Намажете формичките за мъфини с малко количество масло или поставете хартиени формички. Разпределете сместа в тях. Сложете във вече загрята на 180 градуса фурна и ги печете за около 20 минути. Извадете ги и оставете да се охладят напълно върху решетка. Кремът също е много лесен за приготвяне. Разтопете шоколада на водна баня. В купа смесете маслото, крема сиренето и разбийте на средна скорост с миксер за 2-3 минути. Прибавете шоколада, който не трябва да е топъл. Разбийте отново.
Накрая сложете какаото и разбийте за 1-2 минути, докато се получи пухкав крем. Аз напълних крема в пош с накрайник, но вие, ако нямате, спокойно може да го разпределите и с помощта на малка лъжичка. Украсете със захарни формички (в случая избрах сърчица) и са готови за консумация.
Свински ребра в богат сос със захар Меласа
Необходими продукти:
• 150 гр захар Меласа Пасифлора
• 2 кг свински ребра
• 100 мл ром
• 150 мл лютиво-сладък сос
• 3 супени лъжици соев сос
• 2 супени лъжици горчица
• 3 скилидки чесън
• сок от ½ лимон
Начин на приготвяне:
В купа смесете счукания чесън, лимоновия сок, рома, меласата и соевия сос.
Разбъркайте добре и към тях прибавете горчицата и сладко-лютивия сос. Смесете всичко много добре и намажете обилно ребрата и от двете страни, сложете ги в тава с подходящ размер и ги залейте с остатъка от маринатата.
Завийте тавата с фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути. След това намалете на 160 градуса и печете още 2 часа.
Извадете тавата от фурната, махнете фолиото и като поливате регулярно със сос, печете на 200 градуса за още 30 минути.
Време е за угаждане на вкусовите рецептори и създаване на сладки спомени! А с Меласа захар Пасифлора всичко е по-сладко, много по-вкусно и в пъти по-полезно!