X

Меню в бяло и червено

от в 09:19 на 01.03.2015 в Здраве и спорт | Рецепти


Меню в бяло и червено

Меню в бяло и червено

Салата от репички с млечно-чеснов дресинг

Необходими продукти:

2 връзки репички,
2 с.л. заквасена сметана,
1 с.л. кисело мляко,
1 скилидка чесън,
щипка прясно смлян бял пипер,
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почисти и измий репичките. След което ги нарежи в зависимост от предпочитанията на четвъртинки или осминки. В купичка смеси всички останали изброени съставки, за да получиш еднородна смес. За поднасянето сложи от репичките в чиния и залей със соса. За добавяне на нотка стил може да ги аранжираш, като ги поставиш върху канапе от нарязано червено зеле.

Ориз с пиле, боровинки, сушени домати и бадеми

Необходими продукти:

около 400 гр пилешки гърди без кожа и кости
200 гр ориз за ризото
1 глава лук
2 скилидки чесън
50-60 гр сушени домати в зехтин
40 гр сушени червени боровинки
30 гр бланширани бадеми
20 гр масло
3 с.л зехтин
50 мл бяло вино
прясно смлян бял пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Предварителната подготовка на продуктите е следната: нарежи месото на малки хапки, свари ориза, след което го изцеди много добре, нарежи бадемите на лентички, главата лук – на ситно, обели скилидката чесън и я смачкай с плоската част на ножа, а доматите ги нарежи на парченца.
Загрей зехтина и маслото в тиган, по възможност в по-дълбок. Сложи лука и чесъна за няколко минути, преди да прибавиш месото. Месото се готви докато побелее, като се разбърква няколко пъти. След това добави бадемите, сушените домати и сушените боровинки. Готви ги около 2-3 минути. Цялата тази смес залей с 20-30 мл вода и виното. Сега е моментът за добавяне на подправките – сол на вкус и бял пипер. Разбърквай докато течността се сгъсти на половина, за да дойде ред на сварения ориз. Разбъркай добре и го готви няколко минути. Ястието вече е готово.

Ягодово сладоледено парфе

Необходими продукти:

280 мл течна, неподсладена готварска сметана
200 гр заквасена сметана
200 гр ягоди
настърганата кора от 1/2 био лимон или 1/2 ампула лимонова есенция
пудра захар на вкус

за малиновия сос:
около 150 гр малини
около 150 гр ягоди
2 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок

за сервиране: ягоди и малини за украса

Начин на приготвяне:

Сложи в купа двата вида сметана – течната и заквасената, и бий с миксер докато се смесят. Прибави пудрата захар, кората от лимон и лимоновата есенция и пак разбий. Сложи във фризера. След 30 минути я извади и разбий сместа с миксера за 1-2 минути и пак върни купата във фризера. Тази процедура се повтаря още два пъти. На последното разбиване се добавят ягодите, които предварително трябва да си нарязала на парченца, и сместа се поставя във форми за мъфини, най-добре силиконови. Формичките се пъхат в фризера докато окончателно замръзнат.
За приготвянето на малиновия сос слагаме ягодите, малините, захарта и лимоновия сок в блендер, за да ги пасираме до гладкост. За любителите на гладките сосове може да я прецедите. Съхранявай получената смес в хладилник. За сервирането извади една формичка, обърни я и залей със сместа. Украси с ягоди и малини.

Източник: Кулинарно приключение



Теми   Баба Марта | рецепта

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.