40 седмици очакване, минути за красиви снимки пред родилния дом и се прибираш вкъщи горда с новата си “придобивка”, наречена твоят нов живот.

Вперила несигурен поглед в малкото същество пред теб осъзнаваш, че ти вече не си същата. Вече има някой, който се нуждае от цялата ти обич и внимание. Това те кара да бъдеш горда, но и смутена, защото в главата ти пулсират редица въпроси, на които не намираш отговор. Да, по-трудно е отколкото си си представяла, защото досега не си поемала такава отговорност. Жонглираш с тенджери на котлона, памперси и бебешки шишета, дремеш полу-изтощена на дивана, но намираш сили в себе си и оставаш нащрек за всеки звук, идващ от бебешкото креватче. Вперила поглед в малкия спящ човек, осъзнаваш, че сърцето ти ще спира всеки път, когато не можеш да утешиш болката му и че ще рухваш всеки път, когато не можеш да спреш плача му. Ще се изумиш как е възможно да останеш “на пост” тогава, когато клепачите ти се затварят сами. Ще се научиш на думата “отговорност”, но и на “безгранична обич”.

Майчинството ще те промени необратимо, ще те провокира да преоткриеш у себе си свръхсили, които до този момент не си подозирала, че притежаваш. Ще те направи по-силна и по-борбена, защото имаш нов, по-съдържателен смисъл за живот. И когато центърът на твоята Вселена се промени, не се страхувай от отговорността или от грешките, които можеш да допуснеш, защото всяка промяна си заслужава усилията.

И въпреки, че работният ти костюм се е превърнал в домашен анцуг, излизанията са се ограничили до отсрещната градинка, а най-използваният рингтон в телефона ти е звукът на сешоара, няма по-вълнуващо приключение от майчинството!

Затвори очи за малко, поеми дълбоки въздух, въоръжи се с любов, защото вече си майка и сърцето ти живее извън теб… завинаги!

Честит празник на всички жени - настоящи и бъдещи майки! Бъдете силни, защото това е нашата мисия - да създадем, родим и да отгледаме човек!

Автор: Диляна Калинова