Казват, че красотата и здравето в пластично-възстановителната и естетична хирургия вървят ръка за ръка. Когато специалистът се стреми да разкраси или подмлади някого, то за него като неписано правило идва и задължителната грижа за това да не увреди здравето и да запази функцията и правилната анатомия на съответната част от тялото. За съжаление, през последните години обаче всички ние сме неволни свидетели на това колко много са неуспешните пластични операции, при които се налага повторна намеса. Това бе и причината преди няколко седмици екипът ни да ви даде прекрасната възможност да зададете всички въпроси, свързани с пластичната хирургия, които досега са ви тормозили до специалиста на Adella Aesthetic Clinic - д-р Йорданов. Благодарим ви за всички тях, време е да разберете и какви са съветите на самия д-р Йорданов към всеки от вас:

"Здравейте, от 3 години имам известни проблеми с дишането. Посещавала съм много специалисти, но, за съжаление, никой не откри конкретна причина за проблема ми. Дали всъщност той не е свързан с изкривена преграда и ако да, то операцията задължителна ли е? Притеснява ме, че често чувам, че при такава процедура се налага и повторна хирургична намеса..."

Д-р Йорданов: Здравейте! Причините за „проблеми с дишането“ може да са доста - колкото са и компонентите на дихателните пътища от ноздрите до най-периферните им части, разположени дълбоко в белите дробове, както и някои външни за дихателната система фактори. Ако проблемът е в изкривена носна преграда, което се доказва сравнително лесно при медицински преглед от специалист по ушно-носно-гърлени болести или пластичен хирург, който има опит в ринопластиката, то корекцията става с операция. Оперaцията цели да бъде решен проблема с изкривяването на преградата, за да може чисто механично да се освободи, т.е. разшири пътят на въздуха през носа. Колкото до нуждата от повторна хирургична намеса, такава веротност в хирургията винаги има. Ако някой Ви обещае и Ви гарантира, че никога няма да Ви се наложи повторна операция по какъвто и да е повод, то бягайте далеч от него! В живота, медицината и хирургията в частност гаранции няма. Единствена предпоставка за успеха са квалификацията на специалиста и адекватното му отношение към Вас и Вашия проблем.

"Здравейте! На 46 години съм, имам две прекрасни деца, но с годините се промених много. Тялото ми и най-вече горната част на ръцете ми увиснаха страшно много, да не ви разказвам за излишното количество кожа, която е като на прилеп. Отчаяна съм! Опитах всичко – от какви ли не диети, та чак до различни спортове, но резултатът е едва забележим. Какво ще ме посъветвате?"

Д-р Йорданов: Здравейте, госпожо! Промените, които описвате, са очаквана и добре позната проява на естествените процеси на стареене в нашето тяло. За щастие, те има възможност да бъдат коригирани по сравнително щадящ и лесно поносим за Вас начин. Оперативната намеса, най-общо казано, се състои в премахване на излишната кожа и мастна тъкан. Съветът, който мога да Ви дам, е да се консултирате със сертифициран и достатъчно добре квалифициран пластичен хирург. Ако желаете това да съм аз, ще се радвам да мога да Ви прегледам и да обсъдим възможностите за корекция на Вашия проблем.

"Здравейте! За съжаление, моята история не е единичен случай, а по-скоро съдба на много жени в България. Преди година и половина бях оперирана успешно от карцином на лява млечна жлеза на гърдата, като самата операция бе органосъхраняваща. Интересува ме кога бих могла да направя операция за поставяне на импланти и какви са рисковете на този етап? Благодаря ви искрено!"

Д-р Йорданов: Здравейте! За жалост, сте права: карциномът на гърдата е диагноза, която става съдба на немалко жени у нас и по света. Положението при Вас има два аспекта: от една страна това е онкологичният контрол на заболяването Ви, а от друга страна е желанието Ви за естетична корекция на бюста, ако разбирам правилно въпроса. За да мога конкретно да говоря за възможни рискове, както и за това кога и какво е възможно и допустимо да се извършва при Вас, ми е нужна допълнителна медицинска информация, която да ме ориентира. Съветът, който бих Ви дал е да се консултирате с квалифициран пластичен хирург, който има опит и в реконструктивната, и в естетичната хирургия на млечната жлеза. Т.е. достатъчно запознат е и с онкологичните, и с чисто разкрасителните аспекти на хиругията на млечната жлеза. На Ваше разположение съм, в случай че решите, че мога да съм Ви полезен!

"Здравейте, д-р Йорданов! Майка съм на прекрасно момиченце на 2 години и половина. Тя е най-прекрасното нещо в живота ми, но по време, а и след бременността, ужасни стрии обхванаха голяма част от кръста корема и дори бедрата ми. Бих искала да попитам дали е възможно оперативното им премахване, какво представлява процедурата и дали трябва да се прави на няколко етапа, или наведнъж? Благодаря!"

Д-р Йорданов: Здравейте! Това, че имате едно прекрасно детенце е чудесно! Ако цената на това да го имате са били стриите, за които споделяте, то лично аз смятам, че определено си е струвало да я заплатите. По отношение на тях пластичната хирургия, в хирургичната си част, не може да направи много. Съществува начин да бъдат изрязвани една по една или поне най-проблемните от тях, но това е метод, който вече почти не се използва с оглед на белезите, които може да останат. Все по-голяма популярност и все по-добър ефект дава лазерното им третиране, в което аз обаче нямам личен опит, а само професионални наблюдения. Съветвам Ви да се обърнете към квалифициран и сертифициран за работа с лазери дерматолог или пластичен хирург, който би могъл да Ви бъде полезен. Моля да имате предвид, че лечението с лазери е отговорна и високо специфична процедура. Така че подбирайте внимателно и лекаря, и машината, с която евентуално ще се работи по Вашето тяло. Пожелавам Ви успех!

"Здравейте, На 47 години съм и искам да си коригирам двойната брадичка, тъй като не ми харесва това, което виждам в огледалото. Въпросът ми е може ли напълно да бъде коригиран този проблем и има ли вариант да кача килограми и всичко да се върне в изходна позиция?"

Д-р Йорданов: Здравейте! Най-общо казано, двойната брадичка може да бъде коригирана с липосукция, с малка оперативна намеса в областта или с комбинация от двата метода. Какъв точно подход би бил най-подходящ за Вас и какви биха били респективно рисковете, ползите и перспективата, са въпроси, които следва да бъдат изяснени по време на една обстойна консултация със специалист. От вида мастно натрупване и това до каква степен е редуцирана мастната тъкан по време на интервенцията ще зависи и това как би се променила третираната област след евентуално последващо качване на килограми. Ще се радвам да мога да съм Ви полезен!

"Здравейте, на 25 години съм и искам да си направя отопластика. Въпросът ми е колко време е възстановителният период и ще мога ли да ходя с вързана коса след тази операция или ще се вижда белегът? Благодаря!" 

Д-р Йорданов: Здравейте! Отопластиката е често извършвана операция в пластичната хирургия и една от малкото интервенции в сферата на естетичната ѝ част, които се извършва и при деца. Възстановителният период е индивидуален за всеки пациент. Въпреки се очаква да се върнете на работа и към ежедневните си дейности след не повече от седмица. Крайният резултат ще бъде видим след около две седмици, въпреки че малки промени може да се наблюдават до дванадесет месеца след операцията. Белегът най-често е скрит зад ухото и не се вижда. Макар да зависи от оперативната техника, която е избрал хирургът, по-скоро изключение са случаите, при които се налага допълнителен разрез, който оставя белег и по предната (видимата) част на ухото, но дори и тогава, той се скрива в гънките на ухото, така че да бъде незабележим. След такава една операция спокойно можете да носите косата си вързана, ако причината да не сте го правели преди нея е било притеснение по отношение на клепналите Ви уши.

"Здравейте, д-р Йорданов! На 55 г. съм и за рождения си ден съм решила да си подаря терапия с ботокс. Притеснява ме обаче, че след като ефектът изтече, така да се каже, всичко ще си дойде на мястото, разбира се, заедно с вече видимите бръчки. Има ли начин резултатът от процедурата да се продължи за по-дълго време, но без повторното му поставяне?"

Д-р Йорданов: Здравейте, госпожо! Във възрастта след 55-60 г. поставянето на ботокс е спорно като ефективност и резултатност. При всички случаи ефектът от поставянето на ботокса е временен. Освен това за появата на бръчките има отношение не само мускулната активност, която е обект на третиране с ботокса. Значение имат и загубата на обем, намаляването еластичността на тъканите и фотосъстаряването. Тук умишлено изпускам външните фактори като начин на живот, тютюнопушене, хранене, прекомерното излагане на слънце и пр. както и генетичните фактори. Сама разбирате, че въпросът за третирането на бръчките при Вас е доста по-сложен, отколкото може би Ви се струва на пръв поглед. За да се подбере правилният подход - оперативен, неоперативен или комбиниран, е нужен обстоен анализ на възрастовите промени и ясна дефиниция на целите, които бихме искали да постигнем. Ще се радвам да можем заедно с Вас да извървим този път!

"Здравейте! От около две години имам поставен силикон в устата, от който самата аз вече се плаша. Мога ли да го премахна успешно, какво представлява процедурата и дали веднага след това бихте могли да ми сложите друг пълнеж, който просто да ги направи леко по-пухкави? Благодаря!"

Д-р Йорданов: Здравейте! Поставянето на инжектируем, неразградим материал, какъвто е силиконовото олио (познат още като течен силикон) в устните е опасна манипулация, която никой квалифициран пластичен хирург не би направил в наши дни. Причините за това са няколко, като основната е рискът от усложнения, които могат да достигнат дори до животозастрашаващо състояние. При всяка манипулация в естетичната медицината винаги следва да се преценява съотношението риск - полза и тук рискът значително преобладава над евентуалната полза. Две години са достатъчен срок тялото Ви да реагира срещу този чужд за него и неразградим материал. Важното при Вас е да се прецени каква е и докъде е стигнала тази реакция. Едва тогава бих могъл да Ви отговоря дали следва и до каква степен да се прави опит да се отстранява това, което Ви е било инжектирано. При всички случаи отстраняването става само с операция, която често оставя белези, а понякога и деформация. Не съществува инжекция или медикамент, който да разтвори силиконовото олио и то просто да изчезне. Бъдете много внимателна с това, което някой може да Ви предложи оттук насетне - и като подход за премахване, и като „друг пълнеж“, за какъвто споменавате, че желаете.

"Здравейте, имам белег на бузата на лицето, който ми е по рождение. Въпросът ми е какви варианти имам за да го премахна, защото е доста тъмен и не мога да го прикривам с грим?"

Д-р Йорданов: Здравейте! Лечението на белезите е един от най-комплексните проблеми в пластичната хирургия. Съществуват различни методи за това - неоперативни, оперативни, с лазер. Най-резултатен при проблемни белези се оказва комбинираният подход - съчетание на няколко метода на лечение в определена, индивидуализирана за конкретния пациент последователност. За да може да се прецени какъв би бил най-правилният план на лечение при Вас, е необходимо да Ви консултира специалист, който да може да прецени състоянието на Вашия белег, както и факторите, имащи отношение към появата и промяната му през годините. Едва тогава следва да се състави план за неговото лечение, като се обсъдят с Вас всички възможности, очакваните ползи и рискове. Крайната цел винаги е една: максимално подобряване на белега.


* Заради пожеланата анонимност на повечето от Вас, публикуваме всички въпроси без имена