Що се отнася до техниките против стареене, съветите никога не свършват - ексфолирайте всеки ден, мийте лицето си много пъти и поддържайте сложна рутинна грижа за кожата. Някои от тези съвети са добри и научно основани, но има и предложения, които няма да ви помогнат.

Обичаме да ви предлагаме полезни съвети за красота и щастие. Днес развенчаваме често срещаните митове, свързани с антиейджинга, а някои от тях може дори да ви изненадат.

1. Ексфолирането на кожата всеки ден я поддържа млада

Въпреки че може да почувствате, че кожата ви е по-гладка и по-млада след ексфолиране на лицето, не правете това всеки ден. Проблемът е свързан най-вече с хора с чувствителна или суха кожа. Чрез ексфолиране на кожата всеки ден, може да получите изгаряне или дори да произвеждате повече себум, ако е естествено мазна. Въздържайте се да го правите всеки ден.

2. Малко количество слънцезащитен крем е достатъчен, за да има кожата млад вид

Вероятно вече знаете, че носенето на слънцезащитни продукти е жизненоважно за младата и здрава кожа. Но колко е достатъчно? Според учените хората носят само 40% от препоръчаното количество слънцезащитни продукти върху кожата си. Един лесен начин да разберете колко слънцезащитен крем да използвате, е като използвате метода „2 пръста“ - 2 ленти слънцезащитни продукти от основата до върха на показалеца и средния пръст ще са ви достатъчни.

3. Колкото повече миете лицето си, толкова по-добре

Старателното и последователно измиване на лицето ще премахне излишното замърсяване и ще го запази младо, нали? Не точно. Прекаленото измиване ще премахне естествените масла от кожата и дори може да доведе до дразнене. Според експертите 2 пъти на ден е добре, а най-много 3 пъти е идеално.

4. Само скъпата козметика ще доведе до добри резултати против стареене

Подобна козметика не означава непременно, че ще се получат добри резултати. Разбира се, новата технология изисква да направите малка инвестиция, което може да доведе до по-високи цени, но това невинаги е така. Високата цена също може да означава, че компанията се е похвалила с реклама, опаковка или съставки. Знаейки това, можете също да закупите козметика на нормална цена и все пак да постигнете желаните резултати.

5. Нуждаете се от сложна рутинна грижа против стареене на кожата

За да се грижите за кожата си, не е нужно да притежавате голямо разнообразие от козметични продукти или да имате сложна рутинна грижа. Според медицинските специалисти, всеки от нас се нуждае само от нежен почистващ продукт, ексфолиант за лице, овлажнител за вашия тип кожа, ретиноиден крем и, разбира се, слънцезащитен крем от поне 30-ти фактор.

6. Ако сте млади, няма нужда от грижа за кожата против стареене

Друго грешно нещо, което хората правят, е да се грижат за кожата си само след като започват да се появяват признаци на стареене. Трябва обаче да се съсредоточим върху превенцията през двайсетте ни години и след това да ги коригираме през шейсетте. Като се има предвид това, ежедневните антиоксиданти и използването на слънцезащитни продукти са жизненоважни за младо изглеждащата кожа.

7. Повече ретинол ще доведе до по-добри резултати

Да предположим, че правите нощната си рутинна грижа и чувствате, че кожата ви се нуждае от малко помощ. В този случай това, което трябва да направите, е да нанесете огромно количество ретинолов крем, нали? Неправилно. Прилагането на твърде много може да доведе до лющене и сухота. И така, колко трябва да използвате? Капка с размер на грахово зърно за цялото лице е достатъчна.

8. Хората с по-тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти

Това е мит, който води до объркване. Въпреки че хората с по-тъмна кожа могат да бъдат по-защитени от слънцето в сравнение с тези с по-светла, те все още са склонни към слънчеви изгаряния, което визуално не изглежда толкова очевидно. Поради това някои от нас може да имат фалшиво чувство за сигурност. Всеки трябва да бъде защитен с поне 30-ти фактор слънцезащитни продукти за здрава и млада на вид кожа.

9. 8 чаши вода на ден ще държат бръчките далеч

Водата играе важна роля за здравето. Сухата кожа също прави лицето по-възрастно, но дехидратацията няма да причини трайни бръчки. Според специалистите е важно да пиете достатъчно вода, да използвате щадяща козметика и, разбира се, да се въздържате от лоши навици, за да предотвратите появата на бръчки.

Кой от тези митове беше изненада за вас? Какви други съвети относно антиейджинга сте чували?