Не мога да се отърва от тъжното чувство, откакто мъжът ми ми разказа тази история днес. Не смятах да я споделям, но после реших, че ако успее да накара поне един човек да се замисли, ще си заслужава. Съпругът ми Дъстин е бил на работа днес и на обяд е седял на голяма маса заедно с 15 мъже. Всички те били хора, които поздравявал, когато видел, но не ги познавал достатъчно добре.

Един от мъжете започнал да разказва история за хелоуинско парти, което посетил този уикенд: „О Боже, брат ми дойде на партито и имаше най-якия костюм. Беше БАВНОРАЗВИВАЩ СЕ. Хора, беше адски смешно. Беше страхотен. Точно като бавноразвиващ се беше“. Съпругът ми наистина бил озадачен и му били необходими няколко секунди да осъзнае разказаното. В това време някои от хората на масата се смеели на историята, а други само слушали. И Дъстин, почти създаващ впечатлението, че историята му допада, казал с усмивка: „Чакай малко, как изглеждат бавноразвиващите се?“. Мъжът му отвърнал: „Не знам, но брат ми беше добър! Той беше перфектният бавноразвиващ се!“.

Тогава Дъстин извадил телефона си и отворил снимка на дъщеричката ни, след което подал телефона към центъра на масата, казвайки: „Това е моето малко момиченце, Рийгън“ и всички, включително и разказалият историята, погледнали и започнали да й се възхищават: „Оооо, колко е сладка“, „Прекрасна е“ и прочие.

Дъстин погледнал разказвачът и му казал: „Благодаря, наистина е прекрасна. Тя страда от Синдром на Даун. Затова вероятно разбираш, че не оценявам този разговор за костюмите. Просто се чудя дали бавноразвиващите се изглеждат като нея според теб?“. Разбира се, всички гледали с отворени усти и настъпила пълна тишина, докато този мъж се опитвал да обясни, че не е имал това предвид отново и отново. Дъстин просто му обяснил защо тази дума е обидна и не трябва да бъде използвана и че е особено грубо да бъде използвана като шега и като костюм.

Да, сигурна съм, че е било доста неудобно за всички участници в разговора. Но мисля, че хората на тази маса са се прибрали у дома с малко по-добра представа защо тази дума е толкова обидна и болезнена, особено за семейство като нашето. И мисля, че този мъж, който е разказал случката, е отишъл вкъщи, чувствайки се като идиот.

Поне от цялата история е излязло нещо хубаво, но все още се натъжавам, че някои хора гледат на децата ни като шега. Казвала съм го хиляди пъти. Има много думи в речника, може да оставите тази, започваща с „б“ на спокойствие. Моля ви, от името на Рийгън, използвайте други думи!