Бриан Райс е вече бивш модел, който решава да най-накрая да покаже истинското си лице, което е криела в продължение на 10 години.

Американката, която е на 31 г., развива кожното заболяване преди 12 г. Витилигото е свързано с депигментация на кожата, при която се получават големи бледи петна по цяло тяло, включително и лицето. Бриан се срамувала от състоянието си и го прикривала с големи количества грим. Единствено родителите ѝ можели да виждат истинското ѝ лице, дори приятелите ѝ не са я виждали без грим.

На всичките си фотосесии Бриан се появявала вече гримирана и готова, за да прикрива състоянието си. Но сега моделът заявява, че спира да се крие, за да вдъхнови и други жени да приемат себе си и да се чувстват добре в кожата си.
„Исках да изглеждам нормално, затова криех кожата си всеки път, когато излизах навън. Отнемаше ми 45 минути всяка сутрин само да нанеса фон дьо тена. Но се страхувах да покажа на хората как да изглеждам, защото при моята професия трябва да си привлекателна и уверена, постоянно усещах напрежение от това, че трябва да изглеждам перфектно”, разказва Бриан. „Сега, вместо да се срамувам, се научих да бъда себе си. Знам, че не съм перфектна и искам да вдъхна увереност и на другите жени. Всички имаме притеснения и постоянно се сравняваме една с друга, но истината е, че трябва да обичаме кожата си и да се чувстваме достойни за любов.”

През 2004 г. американката забелязала малко бледо петно под окото си, но не му обърнала особено внимание. Тогава вече била активен модел и го отдала на стрес, но постепенно белите петна започнали да се разпростират и по бузите ѝ.

Скоро започнали и храносмилателни проблеми, а Бриан изпитвала болка след всяко хранене. Лекарите обаче не могли да ѝ помогнат: „Не можеха да намерят нищо нередно с тялото ми и казаха, че нямат представа защо тялото ми реагира така.” След това Бриан решила да отиде на лекар нутриционист, който ѝ направил няколко теста за алергии и тя разбрала суровата истина, че е алергична към глутен, млечни продукти, яйца, някои протеини, фъстъци, бадеми и сусам. След още тестове Бриан разбира, че има хронично възпаление на стомаха, което е развила заради храните, към които е алергична. Тогава официално била диагностицирана с витилиго, което е автоимунно заболяване, при което имунната система напада здрави клетки.

Райс, която днес също работи като терапевт нутриционист, вярва, че витилигото ѝ е свързано със стреса, на който е подлагала тялото си, хранейки се с продукти, към които въобще не е знаела, че има алергия.

Днес Бриан изцяло е променила диетата си, храни се с много зеленчуци и органична храна. Витилигото ѝ се влошава и при стрес, така че Райс тренира йога, за да релаксира.

„Няма да позволя на състоянието ми да определя как се чувствам. Искам да използвам моята история, за да насърча и друите да намерят любовта към себе си”, споделя Бриан. „През последните две години приех външния си вид. Миналата седмица отидох на ресторант без грим. Хората зяпат, но просто си казвам: „Гледат те, защото си красива”. Сега най-накрая мога да кажа „това съм аз” и се чувствам уверена.”

Според статистиката около 50% от хората с витилиго развиват заболяването преди да навършат 20 г., но може да се прояви по всяко време. Майкъл Джексън също беше диагностициран с това заболяване.  

Преди две години пък в „Следващият топ модел на Америка” една от участничките беше канадката Уини Харлоу, която също има витилиго. Днес Уини Харлоу е успешен модел, а един от последните проекти, в които участва, е клипът към песента Lemonade на Бионсе.