На любителите на средиземноморската кухня няма начин да им стане скучно от еднообразна храна. Те могат да разнообразяват чудесните пици, паста и ризото с много други ястия и деликатеси от всякакъв характер. Морските дарове в италианската кухня могат да задоволят и най-претенциозните вкусове, а за да се убедите в това няма нужда да ходите във Венеция или Неапол.

В менюто на ресторант Леонардо в Банско ще откриете достатъчно голям избор на майсторски приготвени италиански рибни ястия.

Салати и предястия с морски дарове

Рибата и морските дарове са съществен елемент от средиземноморската диета, която има много последователи по света. Апенинският полуостров има огромна крайбрежна ивица, което дава възможност на морските деликатеси да присъстват често на трапезата на италианците. Кухнята на Ботуша използва десетки дарове от морето – много видове риба, скариди, октоподи, калмари, миди и др. В менюто на италианските ресторанти те се предлагат, както като салати, ордьоври и предястия, така и като основни ястия и в състава на много блюда в комбинация с различни други продукти.

Приятен съпровод на вашето парти, би било плато с калмари, скариди и други морски продукти. Традиционни ордьоври, възбуждащи апетита, са тарталетите с различни плънки от морски дарове и хайвери. Често приготвяни са и брускетите с крема сирене и пушена сьомга или хайвер.

Ако искате нещо наистина свежо, в ресторант Леонардо в Банско предлагат Салата със скариди, която съдържа още рукола, айсберг, сушени домати, филенца портокал и медено-горчичен дресинг. Неустоимо вкусна е и салатата с киноа и пушена сьомга с маслини, краставици, авокадо, домати, магданоз и дресинг от лайм и зехтин.

Това е само началото, защото за предястие можете да си поръчате Октопод на плоча. Той е сервиран върху микс от свежи салати с чери домати и печен сладък картоф.

Класики от италианската кухня с морски дарове

Повечето италиански региони имат крайбрежни области и затова всеки от тях има свои специалитети с морски дарове. Това се отнася и за традиционните италиански ястия, които прославят средиземноморската кухня навсякъде по света.

Има десетки, а по-вярно е да се каже, стотици рецепти за пици, паста и ризото в комбинация с морски дарове. Повечето вървят с наименованието frutti di mare (плодове на морето). Затова навсякъде можете да срещнете Spaghetti ai frutti di mare, Pizza ai frutti di mare или Risotto ai frutti di mare.  Тези богати блюда включват скариди, миди, октоподи, калмари и други водни обитатели.

Всеки регион си има свои традиционни рецепти за вкусни храни с дъх на море. В Сардиния например са особено популярни спагетите с bottarga, който представлява сушен хайвер. Рецептата е лесна за приготвяне и включва само няколко прости продукта: спагети, ботарга, чесън и зехтин.

В ресторант Леонардо също можете да се насладите на класически италиански ястия с морски дарове. Предлагат се Лингуини със скариди и тиквички, приготвени с биск от скариди, пресен розмарин и портокалово масло. Други интересно морско блюдо е Био ризото с морски дарове. То се прави с био ориз Арборио от област Ломбардия, чесън, пеперончино, черни миди, калмари, скариди и октопод и притежава невероятен вкус и аромат.

В менюто има и апетитни рибни предизвикателства, като ципура в пергамент, стек от риба тон, филе от лаврак, био розова сьомга с билкова коричка.

Много от любителите на морските дарове предпочитат, като универсално мезе за вино и бира мидите, които могат да се приготвят по много начини.

Супа от морски дарове

В Италия имат интересни рецепти за супи с морски дарове и риба. Качуко (cacciucco) е традиционна италианска супа, популярна в района на Ливорно и като всички тоскански супи тя е много гъста. Първоначално в качуко се слагали всякакви риби и морски дарове. Всъщност, видът им зависел най-вече от улова за деня, което не е изненадващо, тъй като Ливорно е пристанищен град.

Най-разпространеният вариант на супата сега се приготвя от рибен бульон, червено вино и доматен сос, към който се добавят различни видове риба и морски дарове. Традиционно се смята, че супата трябва да съдържа поне толкова разновидности риба, колкото в името на супата има букви "c", т. е. поне пет.

От морските дарове се използват обикновени миди, калмари, тигрови скариди и други. За допълнителен аромат и вкус се добавят още чесън, моркови, резене, целина праз, зелени подправки и люта чушка. Интересен факт е, че заради гъстотата си Качуко може да се сервира както като супа, така и като основно ястие. Към нея върви и пресен хляб.

Ако вече сте посетили ресторант Леонардо в Банско и са ви харесали салатите, пастата и ризотото с морски дарове, може да посетите и още един кулинарен посланик на европейската кухня в Банско. В ресторант https://fondue.bg/ ще ви посрещнат гостоприемно и ще ви предложат оригинална разновидност на едноименното алпийско блюдо – Фондю, но не само със сирена, а и с риба и морски дарове.

Парченца филе от сьомга, октопод и кралски скариди се потапят в сгорещена мазнина с помощта на дълга вилица за много кратко време, а резултатът е неописуем.