Какво може да накара един бизнесмен да пише имейли на служителите си в малките часове на нощта? Каквато и да е причината, най-вероятно се досещате, че вестите едва ли биха били добри. Предприемачът Илoн Мъск избра точно това време от денонощието, за да уведоми служителите си в Туитър относно политиката на компания за работа в офиса. Според източници, Мъск озаглавил имейла с думите: „Работата в офиса не е по желание“.
Изглежда, че бизнес магнатът не е почитател на работата от вкъщи. А ето и какво предизвикало тази му реакция.

Полупразните офиси на Туитър

Не за пръв път се случва Илoн Мъск да изпрати имейл на служителите си посред нощ. Даже напротив, новият собственик на Туитър често изпраща важна информация, свързана с компанията в среднощни имейли. Според източници, свързани с компанията, Мъск е напомнил на своите служители, че работата в офиса „не е по желание“. Причината за това е посещението му в един от офисите на компанията в Сан Франциско предходния ден. Пристигайки там предприемачът забелязал, че помещението било полупразно. Неприятно изненадан от този факт, Илoн Мъск изпратил имейл на служителите си в 2:30 часа същата вечер информирайки ги, че ходенето на работа в офиса „не е по желание“. След това в имейла той добавил, че офисът на Туитър в Сан Франциско бил „полупразен предния ден“.

Съкращения в Туитър

И това не е единствената промяна, която предприемачът въведе след заемането на ръководната си позиция. Друга такава е намаляването на броя на служителите в компанията от 7 500 на около 2 000 души. Съкращенията в Туитър се случват с изключително бързи темпове откакто Мъск пое поста на нов главен изпълнителен директор. Първото нещо, което собственикът на Тесла направи, след като влезе в новата си роля, бе да уволни предишния главен изпълнителен директор на компанията, Парадж Агравал, заедно с някои други служители на ръководни постове.

Съкращенията в компанията започнаха още през ноември месец миналата година, когато близо 3 700 служители бяха освободени от работа. Причината за тези значителни промени била желанието на Мъск да намали разходите на компанията. Но предприемачът не спрял до там. Съкращенията в компанията продължиха и през 2023 година, като последните от тях се случиха само до преди месец.

Мъск ръководи с желязна ръка?

Илoн Мъск изненадващо съкрати близо 200 души от компанията през последната седмица на февруари. Известно е, че най-засегнати от случващото се са продуктовите мениджъри, учените по данните и инженерите. Споменава се също така, че екипът на инфраструктурата за монетизиране е намален от 30 на по-малко от 8 човека.

И никой служител не може да е сигурен, че няма да го застигне същата участ. Въпреки усилията си да помогне на Мъск да създаде Twitter 2.0, например, ръководителят на платената услуга Twitter Blue, Естер Крофърд, също била съкратена. Мнозина бяха изненадани от това решение на Мъск, тъй като отдадеността на Крофърд към работата ѝ в компанията стана пословична след като нейна снимка как си подремва в спален чувал и превръзка на очи в офиса на Туитър се разпространи скоростно из социалните мрежи. Някои от служителите на Туитър пък дори не били официално уведомени за съкращението си. Те сами се досетили какво се случва след като разбрали, че им е отказан достъп до служебните лаптопи и имейли.

Какви са другите промени в бъдещето на Туитър?

Други промени, които се очертават скоро време в Туитър, касаят политиката на компанията, свързана с легендарните сини отметки до имената на абонатите на приложението. Както може би знаете, те се поставят след авторизация на профила. Преди Мъск да поеме контрола на Туитър небезизвестните сини отметки бяха запазени за определен брой хора, които отговаряха на дадени критерии и всичко това без да се изисква някакво заплащане. След промените на новия собственик обаче, всеки желаещ може да си купи синята отметка при условие, че се абонира за услугата за платени абонаменти Twitter Blue. И това не е всичко, ставайки част от тази платена услуга, абонатите могат да скрият факта, че са придобили синя отметка по точно този начин, без да покриват старите критерии.