Някои жени са родени да бъдат майки.
Някои жени се научават как да бъдат майки.
Някои жени усещат тежестта на майчинството.

Понякога усещам, че ние майките, се чувстваме притиснати от огромната тежест на майчинството. Товар, който чувстваме постоянно върху плещите си.

Самата аз бях изненадана, когато у мен се породиха негативни чувства, когато станах майка. Вътрешно се ядосвах, защото животът ми не беше същият и не можех да се справя с всички ангажименти.

В днешно време обществото постоянно повтаря, че майките трябва да се стремят да се справят с всичко и се прокламира, че задачата е лесна – майките могат да жонглират с всички задачи в ежедневието успешно, да бъдат добри майки и всеотдайни съпруги.

Само по себе си майчинството е ограничаващо – детето непрекъснато е в прегръдките ти, всяко хранене е една малка битка, съобразяваш се с детската градина, с училището, с работата. Смятаме, че всички други майки се справят чудесно с всички тези задачи, без да се оплакват, а ние се проваляме.

Време е да погледнем на майчинството от друг ъгъл:

Майчинството не е задължение, а свещена задача. Майчинството в никакъв случай не е награда, а цел, с която можем да се справим.

Според мен на много жени се случва да искат да станат майки, но често се оказва, че пътят за постигането на желанието е много труден, а когато най-накрая се случи, чувстваме, че сме „спечелили награда“. Но майчинството може да бъде трудно и ако възложим всички наши надежди и мечти на децата, се чувстваме изтощени и губим целта от поглед.

Нека да гледаме на майчинството от друг ъгъл – нашата велика цел е да бъдем полезни на нашите деца. Да бъдеш майка означава, че имаш влияние върху децата – върху мъжете и жените на бъдещето.

Да бъдеш майка е дар, който заслужаваме и не бива да се съмняваме дори за секунда, че не го заслужаваме. Напрежението, което обществото се опитва да ни втълпи, е излишно. Бъди майка и се гордей колко добре се справяш с целта, която си си поставила!