Казват, че има голяма нужда от приемни родители... но къде са децата, които се нуждаят от тях? Не ги виждаме... защото са скрити деца.
Чували сте го преди – по новините, във Фейсбук, в разговори с приятели. Изглежда лошо или поне трябва да изглежда лошо. Цифрата е огромна, говори се за това с такава спешност, че не можете да отречете, че е проблем. И все пак... не е убедително.

Вглеждате се отново в снимките и купища мисли преминават през главата ви.

„Има огромна нужда от приемни родители“.

„Страната ни е в криза“.

„Децата са отвеждани в приемни домове, далеч от родните им градове, защото няма достатъчно приемни домове“.

И защо тогава не го усещаме истинско? Спешно? Толкова отчаяно, колкото трябва да бъде?

Сигурни сте, че не ни лъжат... и все пак, ако положението е толкова лошо, къде са всички тези деца?

Защо не ги виждате? Не знаете за тях?

Какво се случва?

Въпросът е важен и необходим. Това може да помогне.

Обръщате ли внимание на новините? Не големите национални въпроси, а на местните новини? Знаете – магазинът, който е отворил в центъра, събитието в началното училище, местните арести за наркотици или домашно насилие?

Тези новини? Е, там се крие нуждата от приемни родители. Не е широко разпространявано и обявявано, не може и да бъде, но ако си зададете един простичък въпрос, ще започнете да го виждете.

Ами ако имаше замесени деца?

Арестът за домашно насилие.

Ами ако имаше замесени деца?

Престрелката пред супермаркета.

Ами ако имаше замесени деца?

Домът, обискиран за наркотици.

Ами ако имаше замесени деца?

Медиите няма да ви го кажат, но в много случаи, те са замесени.

Има замесени деца.

Но те са невинни.

И затова медиите не го отразяват.

Това е проблем с поверителността. Не е тяхна вина, че родителите им продават наркотици. Не е тяхна вина, че възрастните хора в живота им се опитват да разрешат проблемите си като се пребиват от бой. Не е тяхна вина, че някой е бил застрелян.

Не е тяхна вина.

И затова децата са предпазвани. Медиите не ви казват, че децата са изведени от домовете си. Не показват социалните работници, които нервно отнасят дрехите на децата в чували. Не следват децата, които пищят към колата на социалните родители, докато биват отвеждани от единственото семейство, което познават и обичат. Не показват изненадващите посещения в училищата, където невинният ученик научава, че не може да се прибере у дома и ще бъде отведено в семейство, което никога не е виждало.

И така нуждата от приемни родители се скрива. Не чувате за нея, докато не станете приемен родител. И тогава получавате обаждания за 13 деца в рамките на 2 седмици. Започвате да забелязвате ситуациите в новините и разбирате, че са свързани с детето в дома ви.

Арестът за домашно насилие във вчерашните новини?

Имало е замесени деца.

Престрелката, за която някой беше писал във Фейсбук?

Имало е замесени деца.

Домът, обискиран за наркотици?

Имало е замесени деца.

Тези огромни цифри, които виждате в статистиките и за които винаги говорите, започват да намаляват, когато млади хора се настаняват в домовете ви. Те започват да си създават живот, да се превръщат в индивиди, да приемат къщата ви за свой дом и се вписват в обществото ви.

И започвате да осъзнавате, че това не е някакъв далечен проблем, а е тук. И не можете да понасяте мисълта, че има деца, които прекарват нощта в офиса на социалните работници, защото няма къде да отидат.

Съществува нужда.

Местните новини имат предвид, че има дете близо до вас, което се нуждае от приемен дом. Какво можете да направите по въпроса?

Може би не много. Може би в този момент можете просто да споделите тази статия и да се молите.

В това няма нищо лошо.

Не се чувствайте зле. Знаете какво е добре за вас и за вашата ситуация.

Но ако сте се питали къде са тези деца, това означава, че ви е грижа. Осъзнавате реалността на собственото си общество. Затова ако можете да направите нещо, ето някои предложения:
1. Споделете тази публикация, за да можете да информирате и други хора.
2. Запознайте се с хора, които вече са приемни родители. Може и да сте изненадани, но някои от тях не говорят често за това. Повдигнете въпроса в социалните мрежи и кажете на приятелите си, че искате да им помогнете, когато ново дете се настани в техния дом.
3. Занесете топла храна следващия път, в който някое хлапе пристигне. Не питайте дали има нужда – има нужда! Просто я занесете. Питайте кога вечерят, какво хапват и след това отнесете пожеланата храна 30 минути преди вечерята. Това е голям жест.
4. Ако не можете да направите горното, обадете се на местен ресторант, който изпълнява поръчки и поръчайте храна, която да пристигне в жилището на приемното семейство 30 минути преди вечерята. Ще ви бъдат благодарни.
5. Помогнете на семейството с прането.
6. Напазарувайте за семейството.
7. Гледайте другите деца, за да може приемното семейство да отведе новото дете на лекар.
8. Направете списък с нещата, от които детето се нуждае и му ги купете.
9. Посещавайте семинари, на които да научите повече за приемните грижи.
10. Кандидатствайте да бъдете приемен родител поне за кратък период от време.
11. Питайте! Продължете да питате приемните семейства от какво се нуждаят и с какво можете да им помогнете. Нуждите на децата се променят често. Много често те не са неща, с които можете да помогнете, но ако продължавате да ги питате, ще ги окуражите. Освен това, колкото повече питате, толкова повече доверие ще ви имат те. И колкото по-склонни са да ви се обадят, когато имат нужда, с толкова повече неща можете да им бъдете от помощ.