Признайте си, че винаги сте се чудили дали бившият ви не преглежда редовно какво се случва във Facebook профила ви!

И докато все повече потребители искат да имат възможността да контролират кой има достъп до съдържанието, което публикуват, през годините Facebook направи това възможно с множество настройки - изключване на функцията на проследяване на приятелите ви, скриване на конкретни снимки и блокиране на хора в Messenger. Но други неща като например това да разберете кой ви е блокирал в момента, в който го направи, все още не са налице. Така че, ако и вие се чудите кой кога е разглеждал профила ви, със сигурност не сте сами. Но възможно ли е наистина?

Мога ли да видя кой е гледал профила ми във Facebook?

За съжаление, Facebook все още не предлага начин да видите кой е видял вашия профил. Официалният отговор на социалната мрежа изрично гласи: „Не, Facebook не позволява на хората да проследяват кой преглежда техния профил.“

Това обаче не означава, че това винаги е било така. През 2018 г.  Facebook за кратко предостави тази възможност в приложението iOS за iPhone, малко след скандала с Cambridge Analytica, който разкри лични данни на потребителите при пробив в сигурността. За изключително краткия период, през който съществуваше тази функционалност, потребителите можеха да видят кой е посещавал страницата им през последните 30 дни, както и кой е преглеждал последните им споделени публикации. За жалост, тази опция вече не е налична.

Интересен факт е, че платформата LinkedIn позволява на някои от потребителите си, които си плащат за премиум членство да виждат кой е посещавал профила им. И въпреки че Facebook не ви позволява да видите кой е посетил страницата ви, все пак все още можете да видите кой ви следва и кой не.

Мога ли да използвам някакво приложение, за да видя кой е разглеждал профила ми във Facebook?

Тъй като Facebook няма собствена настройка, за да видите кой е гледал  профила ви, потребителите са все по-изкушени да открият някакъв начин да направят възможно това, като за целта инсталират приложение или разширение на браузъра, с който работят. Ерик Грифит, редактор в PCMag.com предупреждава, че разширенията на браузъра и приложенията, които твърдят, че ви дават подробен списък с хората, които са гледали вашия профил във Facebook, не са добра идея. "Facebook не иска приложения на трети страни да позволяват това и дори иска хората да докладват за наличието на такива приложения, които го правят. Винаги мислете за своята сигурност и никога не изключвайте възможността, че предлагайки ви опцията, която така желаете, всъщност те не крадат от собствените ви лични данни", предупреждава Грифит. 

Ланс Уланоф, главен редактор на Lifewire, се съгласява, добавяйки: „Те най-вероятно наистина продават данните ви на трети лица." Най-добре е да стоите далеч от приложения, които твърдят, че могат да проследяват тази информация и да докладват за такива услуги директно на Facebook.

Мога ли да видя чрез изходния код на страницата си кой е гледал профила ми във Facebook?

Популярен „хак“, който се разпространява в Интернет, твърди, че можете да видите кой е посещавал профила ви във Facebook, като само проверите изходния код на страницата си. За жалост, тези числа и акаунти все още не могат да потвърдят, че това са хората, посетили профила ви, а просто да са хората, с които най-често си пишете в Messenger. Освен това, така бихте могли сериозно да изложите компютъра или телефона си на голям риск. Facebook е пълен с измами, така че е най-добре да не улеснявате достъпа на различни "доброжелатели" до личните ви данни. 

Защо Facebook така и не желае да предостави тази функция на милионите си потребители? 

Основната причина, поради която няма официално признат начин, чрез който да проверите кой разглежда периодично профила ви, е поверителността. „Би било грандиозен ПР кошмар за Facebook, ако имаше начин неприятели да видят профила ви и множество потребители след това да знаят за него“, казва д-р Андрю Селепак, доктор и професор по Социални медии в Университета на Флорида. „Да, съгласен съм, че всички търсим приятели, бивши приятели, бивши гаджета и дори колеги във Facebook и не искаме потребителите да знаят, когато правим това. Ако това бе възможно, то със сигурност повече хора щяха да прекарват все по-малко време в сайта, като по този начин да навредят значително на приходите на социалната мрежа", добая той. 

Със сигурност Facebook се презастрахова и от редица възможни правни проблеми. Само си представете, ако някой осъди Facebook под предтекст, че този, който го тормози и има ограничителна заповед, все пак успява да види какво и кога прави...

Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме все някога да имаме достъп до подобна функция...