Най-добрият град за живеене за 2015 г. е София.

На деветото издание на проучването, организирано от Дарик радио и "24 часа", отличието получи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Смятам, че през последните години се вижда промяната в София. Тя се оценява и от хората. Благодаря им за търпението, защото много често тя е съпроводена с неудобства за хората, а те проявяват търпение, защото виждат резултатите. Тези резултати се постигат с много работа, с много усилия и това са усилията на цял екип от хора" - заяви столичният кмет. 

Наградата идва в деня, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, а Фандъкова на цялото ръководство на общинското дружество "Център за градска мобилност". Причината е репортаж на Нова телевизия за обществената поръчка за 60 навеса на спирки в столицата.

В категория „пазител на историята" наградата отиде във Варна.

„За мен е изключителна чест да получа тази награда. Варна е и древна, и млада. Реализираме редица мащабни проекти за социализация на паметниците на културно-историческото наследство и стартирахме изключително амбициозния проект за завръщането на облика на прекрасните стари сгради в централната част на града", заяви кметът на морската ни столица Иван Портних.

За успешно реализирани европроекти с приз бе удостоен Бургас.

„Тази класация много мотивира кметовете. Колкото повече общини печелят тези сгради, толкова по-добре и за България - за качеството и стандарта на живот в нашата страна", подчерта кметът на Бургас Димитър Николов.

Награди бяха присъдени и в още няколко категории: За "зелен град" бе определен Казанлък. Наградата "перспективен град" отиде в Русе. Градът инвеститор в спортни таланти е Поморие.

Една от най-очакваните награди е тази за "бизнес град", а тя отиде в Пловдив.

Сред показателите за оценка на градовете са икономическо развитие, градска среда, екология, образование, социални услуги, куртурни институции и други.