Матю Стивън Лебланк е роден на 25 юли 1967 година. Честит рожден ден, Мат!

Той е прекрасен актьор и е участвал в много филми, но за нас той си остава Джоуи Трибиани – красавецът от сериала „Приятели“ с голямо сърце и прекрасни шеги.

Нека заедно да си припомним някои от най-забавните сцени на Джоуи.

1. Джоуи и Рос

Двамата определено имат повече различия, отколкото сходства. Рос е обожава науката, докато Джоуи дори не е завършил колеж. Но приятелството им устоя на всичко.

Джоуи можеше да има всички жени, но когато най-накрая се влюби, той реши да не предприема нищо, за да не провали приятелството им. Джоуи погреба любовта си към Рейчъл заради Рос.

2. Джоуи и Рейчъл

Джоуи я защитаваше във всяка ситуация. Той ѝ вярваше безрезервно, дори когато тя му каза, че шефът ѝ иска да купи бебето ѝ.

3. Джоуи и Фийби

Спомняте ли си епизода, в който Фийби разбра, че не е на 30, а на 31. Тогава тя се натъжи, защото една от целите ѝ, преди да навърши 30, е била да изживее перфектната целувка. Тогава Джоуи се намесва.

4. Джоуи и Моника

Докато връзката между Моника и Чандлър беше тайна за всички приятели, Джоуи трябваше да ги прикрива в неудобни ситуации. Фразата: „Аз съм Джоуи и съм отвратителен!“ е точно от този период.

5. Джоуи и Чандлър

Разбира се, няма как да не отделим специално внимание на приятелството между Джоуи и Чандлър. Двамата изпадаха в доста ситуации през всички сезони, но винаги намираха начин да си простят. Те бяха заедно в забавленията и в трудните моменти, доказвайки, че истинското приятелство е неподвластно на времето и житейските препятствия.

И нека не забравяме, че приятелството е прекрасно, но независимо колко Джоуи обича приятелите си: „Джоуи не дели храна!