Д-р Ивайло Петров завършва медицина през 1998 година в Медицински Университет, София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология” и защитена докторска дисертация. Специализирал е в Германия и Швейцария, а богатия си клиничен опит е натрупал в Университетска болница „Александровска” – София, болница Токуда и Медицински център "Полимед". През 2010г заедно с др Росица Денчева основава Дерматологична клиника „София”, специализирана в диагностиката и лечението на заболявания на кожата при възрастни и деца, полово-предавани болести, дерматохирургия и естетична дерматология.

Розацеята е често срещано хронично заболяване на кожата на лицето, клепачите, шията и деколтето. Заболяването се среща по-често при жени със светла кожа, като пикът е в зряла възраст. В повечето случаи е налице фамилна предразположеност за развитието на повишена реактивност на кожата към различни външни фактори. Още по време на пубертета, засегнатите хора наблюдават склонност към спонтанно, преходно зачервяване на лицето, шията и деколтето при емоционална възбуда, физическо натоварване. С възрастта повишената дразнимост на кожата се засилва, проявите на зачервяване стават все по-чести и по-продължителни, като вече се предизвикват от множество и различни дразнители.

Причини за развитие на розацея

Въпреки множеството проучвания в областта на розацеята, точните механизми, които водят до нейната проява и развитие не са установени. Наблюдаваната фамилност на заболяването в множество семейства, чиито членове боледуват по-често от розацея предполага за наличието на ген или комплекс от гени, отговорни за появата и развитието на заболяването. За съжаление, такива гени не са открити до момента. Доказано е, че пациентите, страдащи от заболяването, проявяват различни нарушения в механизмите на вродения имунитет, както и отклонения в тази част от нервната система, регулираща функциите на човешкия организъм.

Допълнително е установено, че съществува качествена и количествена разлика в микроорганизмите, които нормална населяват кожата на засегнатите област. Това в никакъв случай обаче не означава, че розацеята е инфекциозно заболяване. Пациентите, страдащи от розацея, не могат да заразят хората от обкръжението си. Множество проучвания през последните години показаха, че при пациенти с розацея е налице значителна увреда на основната функция на кожата – бариерната, което я прави изключително чувствителна и реактивна. Този факт често обърква пациентите и води до грешното им заключение, че страдат от тежка форма на алергия към всякаква козметика.

Форми на розацея

Външната изява на заболяването при пациентите е сходно, но съществуват и разлики, което е свързано с наличието на различни клинични форми. При млади хора заболяването започва с изразена склонност към спонтанно зачервяване на лицето (изчервяване). Първоначално пристъпите са краткотрайни, но с времето стават все по-продължителни и в крайна сметка водят до трайно зачервяване на лицето, резултат от патологичното разширяване на повърхностните кръвоносни съдове. На този етап от заболяването, основните оплакванията на пациентите се свеждат до появата на множество „спукани“ капиляри. Тази форма на розацея е най-честа и се нарича еритемо-телангиектатична.

При други пациенти, проявата на заболяването е по-различно: те се оплакват от пристъпна поява на множество малки гнойни пъпчици. Заболяването би могло да се сгреши с някои форми на акне, като грешната диагноза води съответно и до грешно лечение, което често влошава розацеята. Тази форма се нарича папуло-пустулозна.

Накратко ще обърна внимание и на една по-малко известна форма на заболяването – очна, която засяга зоната на клепачите и кожата около очите. Проявява се като зачервяване на ръба на клепачите, очите са зачервени, парят, сълзят. Заболяването често се диагностира грешно като алергия. Стандартната, анти-алергична терапия потиска единствено симптомите и води до влошаване на очната розацея в момента, в който лекуващият лекар се опита да я спре.

Влошаващи фактори

Розацеята може да се разглежда като състояние на кожата на лицето, което се проявява при предразположени пациенти под въздействие на определени външни фактори. Тези влошаващи заболяването фактори действат в различна степен при всеки конкретен пациент. Най-честите влошаващи фактори са: неподходяща козметика (особено козметика срещу стареене на кожата), висока температура (горещи душове, спа процедури), рязка промяна на температурата (преминаване от студено на топло), интензивно слънце, физическо натоварване (загряване на организма), пикантни храни, горещи храни и напитки и не на последно място алкохол (дори и малки количества).

Козметична грижа при розацея. Практични указания

Както при много други хронични заболявания, акцентът на лечението и контрола на заболяването е в профилактиката на заболяването. Основен лечебен подход е правилното обучение на пациента по отношение идентифициране и избягване на конкретните влошаващи фактори, а също така даване на практични указания по отношение на оптималната козметична грижа. При средно тежките и тежки форми на заболяването се включва и терапия с медикаменти, а впоследствие и определени козметични процедури (лазер, интензивна пулсова светлина и др.). Оптималната козметична грижа при розацеята се основава на принципа: „Little is More“, т.е необходимо е използване на малко на брой козметични продукти, съдържащи минимум съставки. По този начин се свежда до минимум вероятността от изострянето и прогресията на заболяването. Основната козметична грижа при засегнатите от розацея пациентите включва избягване на изсушаването на кожата на лицето, оптимална хидратация и фотозащита.

В тази насока особено подходящи се продуктите на френската дерматологична компания SVR. Ежедневната грижа включва почистване на лицето с хладка вода и нежен почистващ препарат, предназначен за суха и чувствителна кожа – Topialyse gel Lavant. Това е изключително важна стъпка, която не бива да се пропуска. Премахването на грима пък изисква първоначално почистване с мицеларна вода – много подходяща е тази от серията Sensifine AR.

Впоследствие лицето се измива с вода и нежен гел. По този начин от кожата се отстраняват всички остатъци от мицеларната вода и разтворените в нея замърсители, които биха могли да доведат до раздразнение на кожата.
След нежния тоалет задължително се прилага хидратиращ, успокояващ крем – Sensifine AR Creme. Той притежава моментален охлаждащ ефект, съдържа минимум съставки, успокоява зачервяванията и възпрепятства прогресията на заболяването. Кремът има и обогатен вариант за по-сухите кожи, които имат нужда от по-интензивна хидаратция.

В слънчевите дни пациентите с розацея не могат и без ефективна слънчева защита, все пак розацеята е от групата заболявания, които се влошават неимоверно при излагане на слънце. Ето защо, използването на оптимален фотозащитен крем, напр. Sensifine AR Creme SPF50 + е необходима предпоставка за приятно и релаксиращо прекарване на летните дни.

Д-р Ивайло Петров