Края на деня е, вие сте изтощени и трябва да свалите грима си. За секунда си помисляте да легнете с очна линия, спирала и фон дьо тен, но игнорирате тази глупава мисъл и посягате към опаковка кърпички за лице.

Ето какво може да се случи обаче:

Кърпичките за почистване на грим са лесен и бърз начин за сваляне на грима, според Джойс Парк, дерматолог от Медицинския център към Ню Йоркския университет. Въпреки това неправилната им употреба може да доведе до повече запушени пори и пъпки.

"Най-голямата грешка е да почистите грима си неправилно, т.е. да има остатъци по лицето, които да се насъбират в порите", обяснява Парк. "Съставките в грима могат да действат възпалително и да запечатат мръсотията и мазнината в кожата. Затова е наложително да премахнете всякакви остатъци от грим, преди да се отправите към леглото".

Дерматологът съветва използването на подобни влажни кърпички с повишено внимание. Мислете за тях като първа стъпка в процеса на отстраняване на грим. Нуждаете се и от втори етап на почистване и изплакване на лицето, с които да премахнете грима напълно.

Ариел Панарело, лицензиран козметик и дерматолог, препоръчва закупуването на качествени кърпички за почистване на лице и избягване на тези, които съдържат изсушаващи съставки и силни химикали като алкохол, парфюм и формалдехид. "Използвайте тези кърпички внимателно - няма нужда да търкате кожата си агресивно", пояснява Панарело. "Целта е да постигнете балансирана сияйна кожа, а не да я раздразвате с неправилната употреба на този продукт".

Макар и двете експертки да подкрепят почистващите лицето четки, които премахват както грима, така и мръсотията и себума, натрупан дълбоко в порите, те са категорични, че тези инструменти също трябва да се използват умерено: "Прекалената им употреба може да доведе до сухота и дразнене и ако имате чувствителна кожа, е добре да разчитате на традиционното почистване със сапун и вода", смята Парк.

Не пускайте четката си за лице всеки ден - според Панарело тя ви е необходима от 2 до 3 пъти седмично. "Поддържането на самата четка чиста е много важно за здравето на кожата. Дръжте я извън банята, където бактериите и плесента се развиват много лесно заради високата влажност".

Парк отбелязва, че също така трябва много да внимавате за частта на лицето си, от която да започнете премахването на грима. "Кожата около очите е много тънка и крехка", казва тя. "Триенето на тази зона с мокра кърпичка може да увреди кожата и да ускори образуването на бръчки".

Направете услуга на себе си и на кожата, като изберете метод за почистване на грима по очите, който е специално предназначен за тази зона. Парк съветва да потапяте памучен тампон в продукт за сваляне на грим, и да го оставите на очите за няколко секунди, за да абсорбира почистващите съставки, преди внимателно да изтриете с него грима си.