HBO обяви „Игра на тронове“ за своя най-успешен телевизионен проект – всяка серия събира пред екрана почти 20 млн. зрители. Успехът на сериала не се дължи само на интригуващата история, но и на отдадеността на актьорите, които е трябвало да преминат през не малко трудности.

Наскоро Емилия Кларк, която играе Денерис, сподели, че е преживяла две мозъчни аневризми, докато е снимала сериала. Вдъхновени от нейната история, решихме да разберем какви трудности са имали и останалите актьори.

Софи Търнър не си е мила косата две години

Актрисата, която играе Санса Старк, е била принудена да жертва личната си хигиена заради героинята си. Още през първите сезони снимачният екип моли повечето мъже в сериала да не си мият косата, за да изглеждат по-автентично. Това евентуално сполетява и Софи Търнър.

„През първите няколко сезона ми беше позволено да си мия косата, защото бях млада аристократка. Но с наближаването на 5-ти сезон ме помолиха да не си мия косата и това беше просто отвратително. В продължение на две години живеех с доста мазна коса.“ Заради честото боядисване (Софи е естествена блондинка) и заради изключително рядкото миене, състоянието на косата ѝ се влошава драстично. Затова в последните два сезона Софи носи перука в сериала и много се радва, че е взела това решение.

Мейси Уилямс пада от кон

Изпълнителката в ролята на Аря Старк през смях си припомня първите ѝ опити с конете в сериала. Един ден, докато се опитвала да слезе, кракът ѝ се оплел в юздите и тя трябвало да подскача на един крак, докато другият ѝ бил приклещен до ухото ѝ. „Просто чудесно“, си казала Мейси в онзи момент.

Джером Флин за малко да се натрови с дизел

По време на битката между войските на Ланистър и тези на Денерис цялото бойно поле е опожарено от драконите. Горящи хора тичат навсякъде, а операторът Робърт Маклахлан искал да използват дизелово гориво, за да създадат естествен черен дим. Джером Флин дълго време трябвало да бъде в епицентъра на събитията, насред пушека. И докато другите актьори можели да носят маски през повечето време, Джером нямал тази възможност.

Освен това актьорът споделя, пощальонът му го мрази, защото е уцелил дракона на Денерис.

Гуендолин Кристи се снима с жива мечка

Мислехме си, че сцената, в която Бриен от Тарт се изправя в двубой с огромен мечок, може да е сътворена със специални ефекти, но животното си е напълно истинско. Казва се Барт и е опитен актьор, който вече е участвал в други филми. Имал си е собствена каравана до снимачната площадка, обичал е да слуша кънтри музика и между дублите му давали сметана в голям тиган с много дълга дръжка.

Актрисата казва, че между нея и мечката имало много ниска електрическа ограда, но изживяването пак си било доста страшно.

Лина Хийди трябва да се бори с омразата на зрителите

Според актрисата в ролята на Церсей Ланистър публиката мрази нейната героиня толкова много, че прехвърля омразата си и към нея. Например една от медицинските сестри, които били покрай Лина при раждането на второто ѝ дете, ѝ извикала „Позор! Позор!“ също като септата в сериала. Въпреки това Хийди казва, че приема омразата като комплимент, защото явно си върши работата добре.

Иуан Реон е отнесъл няколко удара в лицето

След Битката на копелетата Джон Сняг си изкарва гнева върху Рамзи Болтън и го налага жестоко с юмруци в лицето. Кит Харингтън обаче малко се бил увлякъл в сцената и доста силно удрял екранния си партньор. Реон обаче подходил професионално – нито го спрял, нито му се разсърдил.

Емилия Кларк трябвало да изяде 28 „конски сърца“

Помните ли сцената, в която Денерис трябваше да изяде конско сърце? Актрисата признава, че изживяването е било наистина отвратително, така че не било нужно да играе колко е погнусена. Всъщност сърцето било направено от втвърден конфитюр, но Емилия Кларк казва, че имало вкус на белина и сурова паста. „Изядох около 28 сърца, докато заснемем сцената. Добре че ми дадоха кофа, в която да плюя, защото повръщах доста често.“

Черният замък бил отвратително място

Декораторът Ричард Робъртс положил много усилия в създаването на дома на братята от Нощния страх. Според неговите думи Черен замък трябвало да изглежда „мръсен, груб, студен и възможно най-отвратителен“. За да създаде такава атмосфера, той заповядал да окачат сурово месо по стените и да докарат живи свине. „Миришеше и изглеждаше просто отвратително, но такава ни беше идеята, така че останахме много доволни от резултата“, разказва Робъртс. Не е ясно дали актьорите са били очаровани от неговата идея.

А сега е време да споменем и някои малко по-приятни моменти от снимачната площадка, които компенсират част от лошите:

Бонус №1: Шон Бийн е играл футбол със собствената си глава

Шон Бийн доста често умира на екрана и затова се опитва да приема всяка такава сцена с чувство за хумор. След като му отсичат главата в първия сезон, актьорът решил да поиграе малко футбол с главата си.

Бонус №2: Софи Търнър е осиновила кучето, което изигра Лейди

Още в първи сезон вълчището на Санса – Лейди, е убито по заповед на Церсей. В реалността Софи Търнър толкова се привързала към кучето Зуни, че решила да го осинови.

Бонус №3: Кит Харингтън използва сериала, за да се отърве от глобата

В края на пети сезон Джон Сняг е наръган от собствените си хора. Тъй като по това време няма други издадени книги от поредицата, всички се питат какво ще стане с Джон Сняг – ще умре ли, или пък Мелисандра ще го съживи? Всички се опитват да измъкнат тази информация от Кит Харингтън, но малко хора успяват...

Актьорът разказва, че един ден го спрели заради превишена скорост, полицаят го погледнал и му казал, че или ще дойде с него в участъка, или ще трябва да му каже какво се случва с Джон Сняг в следващия сезон. Кит Харингтън му казал, че ще оживее, полицаят го погледнал и казал: „Мхм, приятен път, лорд командире“.