„Игра на тронове“ се превърна в един от най-успешните сериали в историята. Той е обичан от милиони и с всеки следващ сезон поставя нови рекорди по гледаемост, но дали шоуто щеше да е същото, ако любимите ни герои бяха изиграни от други актьори?

Днес ви представяме няколко звезди, които са пропуснали шанса си да участват в „Игра на тронове“ – някои от тях са отказали ролята (и днес сигурно много съжаляват), други са били на косъм да бъдат избрани, но късметът не е бил на тяхна страна. Въпреки че тези звезди не са успели да станат част от сериала, ние ви представяме как щяха да изглеждат те като емблематичните персонажи.

1. Триша Хелфър като Церсей Ланистър

Триша Хелфър е позната на публиката от сериала „Бойна звезда: Галактика“, в който играе доста значима роля. Актрисата споделя с феновете си, че е отишла на прослушване за ролята на Церсей, защото обичала книгите на Джордж Р. Р. Мартин. Тя обаче не е избрана и в момента играе съпругата на Господ в сериала „Луцифер“.

2. Доминик Уест като Манс Райдър

Доминик Уест е имал възможността да играе Краля отвъд Вала, но той отказал, защото не искал да отсъства дълго от дома си и да остави семейството си в продължение на месеци. По-късно Доминик съжалил за отказа си, защото племенникът му му казал, че „Игра на тронове“ е най-страхотният телевизионен сериал в момента. Доминик размислил, но вече било късно – ролята била поверена на Кийрън Хайндс.

3. Марк Стронг като Станис Баратеон

Стронг не е коментирал публично евентуалното си участие в сериала, но според слуховете той е отказал ролята на Станик Баратеон, за да участва в друг сериал – Low Winter Sun. За съжаление, този сериал просъществува само един сезон и ако наистина Марк Стронг е имал възможността да играе в „Игра на тронове“, вероятно днес много съжалява. Освен това сме сигурни, че щеше да се справи добре с ролята, защото Стивън Дилейн, който реално изигра Станис, не беше голям фен на сагата и не можеше да проумее защо сериала има такъв успех.

4. Тамзин Мърчант като Денерис Таргериан

През август 2009 г. Тамзин Мърчант е била избрана да играе Денерис и дори участва в пробния пилотен епизод. По-късно обаче тя отказва да играе Майката на драконите, но не дава никакво обяснение за решението си. Предполага се, че Тамзин е отхвърлила ролята, защото пилотният епизод бил с доста по-ниско качество, а в същото време е имала възможността да играе в сериала „Тюдорите“. Интересното е, че Джордж Р. Р. Мартин много харесва изпълнението ѝ в споменатия сериал, но ние сме сигурни, че Тамзин също съжалява, че е отхвърлила ролята на един от най-главните персонажи в „Игра на тронове“.

5. Изи Мейкъл-Смол като Санса Старк

Британската актриса Изи Мейкъл-Смол почти е била избрана за ролята на Санса, но продуцентите от HBO в крайна сметка харесали повече Софи Търнър. Изи казва, че не съжалява за решението, защото в сериала има много голота, а родителите ѝ не биха го одобрили. Но нека бъдем честни – първо, Санса не участва в толкова неприлични сцени, второ, такава роля е като трамплин за кариерата на всяка актриса и самата Софи Търнър е доказателство за това.

6. Дженифър Или като Кейтлин Старк

От HBO първоначално избират Дженифър Или за ролята на Кейтлин Старк, но също като Тамзин, Дженифър отказва ролята след заснемането на оригиналния пилотен епизод. По-късно тя споделя, че обожава книгите, но тъкмо се била родила дъщеря ѝ и тя искала да бъде до нея. Дженифър предпочела да бъде добра майка в живота, а не на екрана, и ние я аплодираме за решението ѝ.

7. Джаред Харис като Върховния врабец

Британският актьор Джаред Харис споделя, че наистина съжалява, че не е успял да получи роли в „Игра на тронове“ и „Западен свят“. За първия продуцентите предпочитали актьорът да бъде по-възрастен. Ние сме сигурни, че Джаред Харис ще получи своя шанс.

8. Сам Хюън като Ренли Баратеон и Лорас Тирел

Шотландският актьор Сам Хюън бил такъв голям почитател на „Игра на тронове“, че се е явявал на прослушвания за 7 различни персонажи, сред тях са Ренли Баратеон, Лорас Тирел и няколко души от Нощния страх. Всеки път бил много близо, но така и не бил избран.

Според нас е жалко, че не е бил избран да играе Ренли, който в книгата е описван като един от най-привлекателните мъже във Вестерос. Все пак Сам получава своя шанс и няколко години по-късно играе главната роля в сериала „Друговремец“.

9. Дани Дайър като Пип

Английският актьор Дани Дайър е бил викан за прослушване за ролята на Пип три пъти, но така и не стига до Вестерос. Смята се, че неговият кокни акцент е основната причина да не бъде избран, но от другата страна – в сериала има всякакви акценти и неговият нямаше да се отличава толкова много. А и кой знае, ако Дани Дайър беше изиграл Пип, героят може би нямаше да умре в Битката за Черния замък.

10. Махершала Али като Ксаро Ксоан Даксос

„Как съм могла да отхвърля Махершала Али!?“, пита се Нина Голд, която е отговорна за кастинга в сериала. Носителят на „Оскар“ наистина искал да участва в сериала и затова се явява за ролята на търговеца Ксаро Ксоан Даксос. Актьорът споделя, че бил подготвен за прослушването и репетирал множество пъти, но в прослушването трябвало да седи на стол и той очаквал столът да е съвсем нормален стол с облегалка, на какъвто се упражнявал у дома. Оказало се, че е висок бар стол без облегалка. Накрая Нина Голд му казала, че е доста скован и не му дала ролята. Актьорът признава, че това сигурно е най-лошото прослушване в кариерата му.

11. Джейми Кембъл Боуър като Веймар Ройс

Джейми е познат на публиката от ролята си в „Здрач“. Той е бил избран, за да играе Веймар Ройс от Нощния страж, но напуска проекта след оригиналния пилотен епизод. Може би Джейми не е харесал качеството на този пробен епизод, а може би си е казал, че няма смисъл да участва, защото така или иначе ролята му свършва доста бързо – той е първият убит в сериала.

12. Пердита Уийкс като Рослин Тъли

Пердита Уийкс лесно получава ролята на Рослин Тъли, дъщерята на Уолдър Фрей, която се омъжва да Едмънд Тъли, заради опита си от „Тюдорите“. Но по същото време е избрана да играе във филма „Еретици“, който се снима в Румъния. Заради натоварения си график Пердита отказва ролята в „Игра на тронове“. Другият проект обаче е отложен и тя помолила продуцентите на сериала да я включат в шоуто. Твърде късно обаче – към екипа се е присъединила Александра Доулинг.

13. Джилиан Андерсън като Мелисандра

Джилиан Андерсън не иска да разкрие коя роля е отхвърлила, но много хора смятат, че е била тази на Церсей Ланистър. Други смятат, че опитът ѝ от „Досиетата Х“ я прави идеална за Червената жрица и нейните паранормални способности. Ние изобщо не можем да си я представим като Мелисандра, а вие?

Дъщерята на Андерсън още не може да повярва, че майка ѝ е отхвърлила ролята в сериала, но актрисата заключва: „Ако ще прекарвам толкова дълго време в снимки по един проект, предпочитам да работя с режисьор като Мартин Скорсезе“.

14. Джонатан Прайс

Джонатан Прайс беше чудесен в ролята си на Върховния врабец – религиозния фанатик. Интересното е, че продуцентите му предлагат да се включи в сериала още в самото начало, но в друга роля. Актьорът обаче отхвърлил предложението, защото не искал да се занимава с „дракони, тъмници и фантастични работи.“ Но по-късно сериалът си спечелва огромна популярност и това променило мнението на Прайс. „Все още се радвам, че отказах първия път. Сякаш съм чакал Върховния врабец“, разказва той.

15. Брайън Кокс

Шотландският актьор Брайън Кокс отказал роля в сериала още в самото начало на проекта, защото не можели да му платят достатъчно. „Сега вече имат пари, а аз бях глупак. Постъпих много глупаво, защото сега съм пристрастен към сериала“, казва алчният Брайън, който днес гледа как други негови приятели актьори участва в сериала. Трудно се преживява такава грешка.