Знаехте ли, че веднъж един физик посочил котката си за съавтор на своя труд, защото в текста навсякъде бил написал „ние“, вместо „аз“, и го домързяло да го промени? А знаете ли, че в британското правителство има позиция, наречена „Главен ловец на мишки“, която, естествено, се поверява в лапите на една котка? Този факт едва ли ще ви изненада, но според учените котките разпознават гласа на стопанина си и знаят каква команда се очаква от тях, но просто... го пренебрегват. Прочетете още любопитни котешки факти по-долу.

Котката Маша спасила детски живот. Тя открила изоставено дете в кашон, което щяло да измръзне в студената зимна нощ. Маша влязла в кашона да стопли детето, но през цялото време мяукала, за да привлече вниманието на минувачите. Благодарение на нея детето оцеляло.

Фреди Меркюри издава соло албум през 1985 г., посветен на котката му. Закачливият текст към обложката гласял: „Посвещава се на моята котка Джери, също така на Том, Оскар, Тифани и на всички хора във Вселена, които обичат котки, останалите да вървят по дяволите.“

От „Рекордите на Гинес“ премахват категорията „Най-дебела котка“, както и всички останали рекорди за дебели животни, защото не искат да насърчават умишленото прехранване на животните.

Котките обичат да ви носят мъртви животни, защото ви възприемат като една некадърна котка, която не може да се оправя сама. Тези отвратителни подаръци всъщност са проява на нежност и загриженост.

През нощта в „Дисниленд“ идват купища бездомни котки. Вместо да ги прогонят, от парка се радват на своите „домашни“ любимци, защото те поддържат ниски нивата на мишките в парка. От „Дисни“ дори осигуряват ваксини на бездомните котки.

Ако котката ви бавно затваря очи или сякаш ви намига, това означава, че ви вярва и ви смята за неин приятел.

Много приюти за животни не позволяват осиновяването на черни котки около Хелоуин, защото се страхуват, че хората могат да ги измъчват или да ги използват за жертвоприношения.

През 1879 г. в Белгия опитали да използват котки за доставянето на пощата... Нужно ли е да казваме, че начинанието претърпяло пълен провал?

Знаете ли какво е първото изречение, което е предадено по радиостанция от борда на самолет? „Рой, ела и вземи този проклет котарак!“ Ето каква е историята зад тази реплика: През 1910 г. Уолтър Уелман и петима негови спътници решили да прекосят Атлантическия океан със самолета „Америка“. На борда бил и неговият котарак Кидо. Тъкмо когато се канели да излитат Кидо решил, че не си пада по летенето и започнал да създава проблеми – мяукал безутешно, плачел, тичал наоколо. „Америка“ бил първият самолет в света, оборудван с радиостанция, и първият инженер – Мелвин Ваниман, бил толкова вбесен от поведението на Кидо, че се свързал с един от секретарите си на сушата, който трябвало да ги отърве от непослушния котарак.

Възрастните котки мяукат единствено, за да комуникират с хората.

Когато запитали съпругата на Ейбрахам Линкълн – Мери, дали съпругът ѝ има някаква хобита, тя отвърнала – „Да, котките“.

Ако имате котка у дома, това намалява риска от инфаркт с една трета.

Двете най-стари котки са живели до 38 и 34 години. И двете са били на един и същ собственик, а диетата им се е състояла от бекон, яйца, броколи и кафе.

90% от котешкия мозък приличат на човешкия – приликата е много по-голяма, отколкото при човешкия и кучешкия мозък.

Създадена е нова порода от котки, наречена „ликой“ (от гръцката дума за вълци). Представителите на породата приличат на малки върколаци.

Персийският цар Камбис II използвал котки в битката с египтяните през 525 г. пр.Хр. Той наредил на войниците си да изрисуват котки върху щитовете си, а на предните редици поставил стотици котки. Египетските стрелци отказали да стрелят по котките, защото  в тяхната религия били свещени животни и ако нараниш котка, те очаквала смърт.