Когато кажем „пазар”, много от нас си представят кварталните по-малки или по-големите пазари основно за плодове и зеленчуци. Разбира се и в България има пазари, където се продават по сергии не само земеделска продукция, но и дрехи, домашни потреби и пр. Но пазарите, които ще видите по-долу, са едни от най-големите и известни в света. Какво ги отличава от българските ли? Доста неща, защото за тези пазари се знае в цял свят, всеки е чувал за тях, а българските са известни само сред местните.

Мислим, че следващите 10 пазара ще са доста интересни за вас, мили дами. Все пак любимото занимание на жените е именно пазаруването.

1. Капалъ чаршъ, Истанбул
Повече от 3600 магазина, разположени на 64 улички на закрита площ от 45 000 м2 превръщат големия покрит пазар „Капалъ чаршъ” в Истанбул в един от най-големите пазари. Нито един турист, посетил Истанбул, не пропуска да се отбие в огромния закрит пазар, където може да се намери всичко.
Този пазар е построен в близост до дворец през 1455 година от Мехмед II.  Днес в Капалъ чаршъ работят над 20 000 души. Асортиментът на магазините определено е много богат: от подправки и чай до дрехи и бижута. Факт е обаче, че всичко, закупено от този пазар, има един особено приятен, различен и неподправен вкус.



2. Централният пазар във Флоренция
Централният пазар във Флоренция е задължителна туристическа дестинация, за всеки, който посещава италианския град. До пазара не е трудно да се стигне, защото той се намира в центъра на града. Малка скулптура на глигана, символ на Флоренция, се намира на входа на пазара, от който можем да си купим бижута, дрехи, кожени изделия и всякакви други неща, типични за града.
Нещо интересно, свързано с това място, е, че тук се намира „камъкът на скандала”, където са били наказвани длъжниците по време на Ренесанса.



3. Пазарът „Ел Растро”/El Rastro/ в Мадрид
Пазарът е създаден през 1740 година като пазар за стоки втори употреба. Днес е един нормален пазар с международна слава, който е най-голям основно през неделите. От някоя от 3 500-те сергии можете да си купите старинни мебели, дрехи, дискове с филми, всякаква техника.



4. Waterlooplein, Амстердам
Пазарът е отворен от понеделник до събота. Преди е имало много повече магазинчета, но днес разполага само с 300, които продават дрехи, стоки втори употреба. Можете и да похапнете вкусните традиционни картофки със сос.



5. Пазарът Портобело в Лондон
Най-голям пазар става в събота. Портобело е най-големият пазар на антикварни стоки в света с повече от 1 000 продавачи, които продават разнообразни старинни вещи.



6. Пазарът Порта Портезе
Пазарът Порта Портезе е най-големият пазар в Рим. На близо 4 000 сергии, всяка събота, продавачите разполагат своята най-разнообразна стока.



7. Пазарът  Souk, Маракеш
Разхождайки се из пазара, усещайки разнообразните ухания на подправки и парфюми, разглеждайки пъстрите платове, човек се чувства като в истинска мароканска приказка. Такава е атмосферата на пазара в Маракеш. Souk е нещо като голям пазар, разделен на няколко по-малки пазари под формата на отделни зони: Souk Zrabia (пазар за килими), Souk el Kebir (обработени кожи), Souk Rahba Kedima (плодове и зеленчуци), Souk Siyyaghin (бижута).



8. Hell's Kitchen Flea Market, Ню Йорк
Това е малък пазар от 200 сергии, разполежен в квартала Челси. Пазарът определено контрастира на бляскавия начин на живот в Ню Йорк, който си представят хората, но истината е, че в края на седмицата тук идват много известни и богати хора, които търсят винтидж дрехи или старинни предмети и декорации. Основната функция на пазара е, че е за стари вещи, които хората вече не използват, но пък могат да се харесат на другите.



9. Женски пазар в Хонконг
Това е най-важният уличен пазар в Хонконг. Предназначен е главно за дамите. Най-привлекателен за тях е заради дрехите, които се предлагат и най-вече заради многобройните имитации на световни модни линии. Има и магазини за електротехника и места за хранене.



10.Chandni Chowk, Делхи
Този пазар е едно от най-автентичните места в старата част на Делхи. Тук е мястото за шивачите, продавачите на плодове и зеленчуци, на накити и разбира се, на подправки.



Ако нямате възможност да посетите нито един от тези пазари през уикенда, може да удовлетворите нуждата си от пазаруване, като се възползвате от големите отстъпки във VsichkiOferti.bg.