Първият новопостроен парк в София от 30 години насам беше официално открит днес, предаде Дарик.

Паркът - "Възраждане", се намира в столичния квартал "Зона Б-5". Той се простиравърху площ от 52 декара и разполага с детски площадки, амфитеатър, сух фонтан, модерна поливна система и два паркинга с общо 152 места. 

В построяването на парка са инвестирани 6 млн. лева, като 1,7 млн. лева са осигурени по линия на инициативата "Джесика". 

Над 600 посадени дървета, поливна система със собствен кладенец, самопочистваща се тоалетна, сух фонтан с възможност за 3D мапинг, амфитеатър с капацитет за 90 посетители - това са част от удобствата и забавленията в новия парк "Възраждане". 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи проекта като пример за добър резултат от съвместната работа на общината и дружеството "Софийски имоти".

"Тук е мислено да има парк още преди 40 години. Тогавашните деца отдавна вече не са деца. Повече от тях са родители, сигурна съм, че има и баби и дядовци, които се радвам, че ще могат да водят децата и внуците си тук", заяви кметът. 

Фандъкова припомни, че за част от площта на парка все още се водят съдебни дела, след като терените са били придобити от частни лица преди години. 

"Днес вече "Софийски имоти" от едно скандално дружество, известно с разпродаването и подаряването на безценица на общински имоти, сега успя да защити във Върховния касационен съд общинските терени. За съжаление т.нар. собственици отново жалят това решение. Но след като има вече решение, аз съм убедена, че е въпрос на малко време да бъде взето окончателно решение и да можем да продължим с втория етап на парка", увери още кметът.

Предстои изграждането на видеонаблюдение в новия парк.