Колко пъти сте си казвали „Днес нямах късмет” или „Имах много лош ден”? Почти всеки човек изрича някоя подобна фраза, когато нещо не стане, както трябва. Вярно е, че едва ли на някой ще му се понрави фактът, че е необходимо да промени напълно плановете си. Други пък ругаят съдбата, заради нещо, случило се в момента. Много рядко хората се замислят, че в думите „Всяко зло за добро”, може да има нещо вярно.

Един истински пример за това е мъж, оцелял и преминал през толкова изпитания на живота, през които сякаш никой друг не би успял. Дали това е каръшки късмет или Божия благословия, вие преценете сами.

Става дума за Фране Селак. Смелчагата побеждава коварен рак, след който сякаш се слага начало на новия му живот.

Историята на този обикновен човек започва през 1962 година. По това време той тръгва с влак от Сараево до Дубровник. За нещастие, влакът пада в замръзналата река, която отнема живота на 17 пътници... но не и неговия.

През 1963 година, Фране решава да отпътува този път, използвайки самолет от Загреб до Риека. По едно време, обаче, вратата на самолета се отваря. Тогава умират 20 души, а нашият герой се приземява върху купчина сено.

Малко по-късно, през 1966, тръгва на път с автобус, който пък изхвърча и се приземява в река. В следствие от инцидента, загиват 4-ма души, но не и Селак.

През 1970г. колата на Фране се самозапалва, докато той е в нея и разбира се, успява да се измъкне. Три години по-късно се запалва втората му кола, от което „щастливият карък” се лишава само от косата си.

През 1995 година, господин Селак е блъснат от автобус и минава само с леки контузии.

През 1996г. мъжът избягва успешно удар с камион, като се хвърля към пропаст с колата си. Тогава съдбата му отрежда да падне върху дърво и да гледа как колата му се взривява на около 100 метра от него.

Точно тази година слага край на злощастията. През 2003 година, Фране Селак пречели 1 милион от Хърватската лотария. Може би заради всички тези инциденти, той решава да раздаде парите си.