Няма безстрашни хора. Факт е, че всеки се страхува от нещо – от високо, вода, тесни и затворени пространства и т.н. Страховете на хората са много различни, за някои абсурдни, за други – съвсем нормални. Сега, ще ви запознаем с няколко странни фобии, които не са толкова често срещани и известни.

Спектрофобия – страх от огледала. Колко ли е фрапиращо да видиш собственото си отражение... Тази фобия се свързва със страха от себепознанието, с това да се изправиш срещу образа си.

Аблутофобия – доста неприятна и „ароматна” фобия от... миене и къпане. Наблюдава се най-вече при децата и жените, които са с по-мек и емоционален характер. Получава се в следствие на травма или лош спомен от миналото.

Антофобия – страх от цветя. Питате се, какво могат да ви направят тези нежни и красиви творения на природата? Е, някои хора, определено се чувстват неспокойни в тяхната компания – цветове, листа, стебла...

Хорофобия – от името може да се досетите, че става въпрос за страх от танци. Докато един изразяват индивидуалността си танцувайки, забавляват се, ритъма е в кръвта им, други се боят от мисълта за този вид изкуство. Няма значение, дали става дума за самостоятелен или групов танц, за тези хора това е нещо невъзможно. Доста конфузна ситуация би се получила, когато свещеникът каже „ А сега е време за първия танц на булката и младоженеца”...

Гимнофобия – страх от голота. Няма съмнение, че за по-срамежливите натури, да се покажат голи  е истинско предизвикателство, което се преминава трудно. Тази фобия обаче се отразява и върху околните, защото тя представлява и страх от голотата на другите. За добро или за лошо, тази фобия си съществува, заради изискванията за външния вид, които налагат списанията и телевизионните предавания.

Ефебифобия – страх от... тинейджъри. Вярно е, че някои млади хора стават леко некоординирани и се държат странно понякога, други път са прекалено любопитни, настоятелни, изнервящи, но чак да има такъв страх... Е, колкото абсурдна е тази фобия, толкова е и сериозна, защото това може да се отрази на населението по недобър начин.

Панофобия – страх без причина. Ако се замисли това е доста лошо – да се страхуваш, но и ти не знаеш защо и от какво. Тази фобия е характерна за шизофрениците.

Фобофобия – общо взето... страх от фобии. Той се появява вследствие на травми, уплаха, стрес, лоши преживявания. Страх от всякакъв страх, при тази фобия, човек изпада в паника, чувства тревога и безпокойство.

Неофобия – страх от ново. Много хора не приемат внезапната промяна, новите неща, идеи, различната обстановка и т.н.

Ето и някои други страхове, които ще ви се сторят интересни:

Хипопотомонстросесквипедалиофобия - страх от дълги думи

Филемафобия – страх от целувки... Дали знаят колко много изпускат тези хора?

Хинофобия – страх от китайци

Оксифобия – страх от остри предмети

Ринофобия – страх от носове

Буфонофобия – страх от жаби

Папафобия – страх от папата

Алектрофобия – страх от пилета

Параскевидекатриафобия – страх от числото 13 и по-точно от петък 13-ти

Клинофобия – страх от леглото, преди да заспиш... може би от чудовищата, които се крият под него

Калиджинофобия – страх от красиви жени... леле!

Генофобия – страх от секс... тук оставаме безмълвни :)