Обикновено се смята, че ние доста добре познаваме нашия общ дом - Земята - и можем без проблем да отидем до всяко нейно кътче. В действителност това не е вярно и освен това съвсем не зависи от стойността на самолетните билети.

Научихме, че на света има място, където е изключително трудно да се стигне и където, въпреки всичко, живеят и работят хора.

Вулканичният архипелаг Кергелен се намира в южните предели на Индийския океан, известен е като Островът на отчаянието. Открит е от френския мореплавател Ив - Жозеф дьо Кергелен Тремарек и е френско владение. Остров Кергелен е голям колкото Корсика. Най-близо се намира Мадагаскар – на около 3 300 км от Кергелен.

Изглежда е много специално място - модерните самолети са в състояние лесно да вземат дълги разстояния, но проблемът е, че архипелагът няма летище.
Първоначално е било планирано да се изгради писта, но така и не успели да осъществят замислената цел. Следователно, единственият начин да се стигне до Острова на отчаянието е същият, както е било преди 100 години - да се доплава с кораб.

На Кергелен няма постоянно население, а само научни работници - като правило, те не са повече от 100 души и се сменят всяка година. Климатът е доста суров – на Кергелен няма жеги или големи студове, но често духа силен вятър, който понякога достига 150 - 200 км / ч.

На архипелага могат да се срещнат пингвини, тюлени, морски птици, зайци и дори котки. Поради силните ветрове там не растат дървета, но има годно за консумация кергеленско зеле, богато на витамин С.

Е, как да стигнем до там и колко време ще отнеме пътуването?

Ако живеете в Европа, първо трябва да отидете до Париж - това е най-кратката част от пътя. След това е необходимо да вземете полет на Air France или Air Austral до остров Реюнион - полетът ще отнеме около 12 часа.

Именно от остров Реюнион, на всеки 3 месеца, отплава кораб с провизии и други нужни неща за жителите на Кергелен. За да достигне до пристанището на острова, корабът "Марион Дуфресне" трябва да пътува 6 дни.

За да отидете на Кергелен, ще ви са нужни - при най-благоприятни условия - не по-малко от 7 дни и имайте предвид, че пътят не е от най-лесните. Но там със сигурност никой няма да ви открие и безпокои!