Япония е една от най-невероятните страни в света. В нея хилядолетните традиции мирно съжителстват с най-новите постижения на техниката. Затова има много причини да обичаме и да се възхищаваме на тази прекрасна страна, вижте 16 от тях:

1. Токио е най-безопасният метрополис в света

Изследователският център Economist Intelligence Unit публикува класация на най-безопасните градове в света. При подбора им са взети под внимание фактори като информация, лична сигурност, здравна грижа и инфраструктура. Токио зае първото място, на второ е Сингапур, а на трето е друг японски град – Осака.

2. Подробните инструкции

Япония е изпълнена с табели и упътвания, а всяко нещо върви с ръководство. Тези упътвания са нещо, което дори и чужденците могат да разберат, защото често са преведени на английски и са придружени от илюстрации. Така че не бива да се страхувате от езиковата бариера.

3. Японските деца имат още един общ рожден ден

15 ноември е голям празник за всички деца, които са на 3, 5 или 7 години. Тържествата се наричат Шити-Го-Сан, което се превежда като „Седем-пет-три“. Нечетните числа, и особено тези три, се смятат за вълшебни в Япония и затова тези три възрасти са изключително важни периоди от детското израстване.

4. Ежедневните сутрешни упражнения са много популярни

Учениците и служителите на повечето компании започват деня си с общи физически тренировки. Тази традиция съществува от 1928 г. и е насърчавана от държавата и от различните институции, защото не просто кара хората да се чувстват по-добре, а ги сближава, което е много важно за страна като Япония, в която се държи на сплотените общности.

5. Специалният петък

Не е тайна, че повечето жители на Япония страдат от преумора, защото почти всеки ден остават след работно време. За да се пребори с този проблем, правителството е одобрило програма, при която служителите могат да си тръгнат няколко часа по-рано от работа при всеки последен петък на месеца. Първият, който се възползва от тази инициатива, насърчавайки и другите да го направят, бе самият министър на икономиката Хирошиге Секо, който оползотворил свободните часове с малко кърлинг.

6. В Япония има компании с хилядолетна история

В Япония правата за собственост са много стриктни и освен това много се държи на семейното наследство, поради което там съществуват компании като хотела Hoshi Ryokan. Той съществува от 718 г. и е управляван от едно и също семейство цели 46 поколения.

7. Островите, обитавани от диви животни

Прочуто в цял свят е Селото на лисиците в префектурата Мияги, на остров Хоншу. Селото е пълно с диви лисици и всеки, с изключение на малки деца, може да го посети и да нахрани лисиците. Има такива села и острови с котки, зайци и елени. Истински рай!

8. Бързите ремонти

През 2014 г. на улица във Фукуока се отвори дупка, дълбока цели 14 м. Причината вероятно е строеж, свързан с метрото, за щастие никой не пострада. Дупката беше поправена само за 48 часа, което изуми целия свят.

9. Милите работници

Тези улични работници са покрили нечия кола, за да я защитят от мръсотията. Колко мило!

10. Максимален комфорт при минимално пространство

Японците обикновено живеят в малки апартаменти, но всички нови апартаменти имат мивка на балкона, за да се улесни грижата за цветята.

11. Внимание към детайла

Дори при капаците на шахтите. Някои от тях спокойно могат да бъдат изложени в музей.

12. Влаковете стрела

Високоскоростните влакове Шинкансен неслучайно се наричат „влакове стрела“: те достигат скорост от 320 км/ч и гарантират на пътниците си, че ще пристигнат навреме. Всеизвестен факт е, че закъснението не се толерира в Япония, независимо каква е причината.

13. Сигнализиращата система в мобилните телефони

Освен националната система за известяване на гражданите чрез медиите и високоговорителите по улиците, съществува и система за известяване чрез есемеси. Тя е вградена във всеки съвременен мобилен телефон и в случай на спешна ситуация или бедствие местните власти могат да предупредят всички жители на региона в рамките на 4-20 секунди.

14. Невероятно разнообразие от храни

В Япония можете да откриете всичко – от традиционните палачинки окономияки до шоколадовите бонбони с вкус на японска вишна. Освен това скоро врати ще отвори кафене, предназначено за всички фенове на Лего, където ще могат да опитат храни, оформени като лего тухлички. Но не се притеснявайте – сигурни сме, че са ужасно вкусни.

15. Зеленчуците изглеждат като произведения на изкуството

Изкуството мукимоно представлява дърворезба, но... върху зеленчуци и плодове. То е широко разпространено в Япония, а всеки регион си има запазена мукимоно тема. За целта се използва специален нож, първоначално използван за рязането на морски дарове, и специални шаблони. Резултатите са изумителни.

16. Паста за зъби, която лекува кариеси

Японският учен Казуе Ямагаши е изобретил паста за зъби, която възстановява вдлъбнатини и малки пукнатини в зъбите и то бързо и без болка. Първо веществото, което се съдържа в пастата, леко обвива повърхността на пукнатия емайл. След 3 минути пастата кристализира и веществото става част от естествената част на зъба, като по този начин възстановява структурата на емайла.