Не е тайна, че стабилните социални контакти са един от ключовете за добро разположение на духа. А приятелството може да повлияе много добре и на връзката ни.
Оказва се, че семейството и приятелите могат да помогнат на любовните ни отношения.

Проучване направено сред младоженци показва, че двойките, които имат много социални контакти, както и стабилно семейство, са по-устойчиви на проблемите, които може да поднесе брака. Склонни са да обсъждат проблеми много по-лесно от останалите.

В изследването са наблюдавани нивата на кортизол в човешкия организъм. Както знаем това е хормонът на стреса.

Направени са следните изводи: хората, които имат пъстра мрежа от приятели имат много по-ниски нива от този хормон, което означава значително по-малко стрес. Така че, ако имате верни приятели, бъдете сигурни, че вероятността да страдате от депресия, наднормено тегло и дори сърдечни проблеми е малка.

Според учените тези фактори могат да повлияят положително и на брака ви. Изхождайки от горните открития, това е съвсем логично, тъй като нивата на стрес и напрежение са значително по-ниски.

Освен това, е неестествено да очакваме от един човек да бъде в състояние да задоволи всичките ни нужди. Няма значение колко много си подхождате или колко е силна любовта ви, хората са създадени така, че да имат нужда от различни видове социални контакти.

Ако се ограничите само с половинката си, има опасност да изпаднете в конфликтна ситуация, защото нечии очаквания няма да бъдат оправдани. Освен това не бихте искали да развиете взаимна зависимост, нали?

Връзките ни и хората с които сме, ни служат като огледала. Всеки един контакт ни помага да погледнем себе си от различна гледна точка. Прекрасно е да имаме партньор, който разбира емоциите и страховете ни, и ни помага да се справим с тях, ако има нужда. 

И за двата пола различните отношения извън двойката могат да донесат вдъхновение, радост и удовлетворение. То ще се пренесе и у дома. Приятелствата ни обогатяват ментално, емоционално и духовно. Помагат ни да поддържаме цялостната личност, която сме.

В здравословната връзка има стабилна основа и ясни граници, които са поставени негласно. Това са областите, в които нямаме работа като половинки. Точно тогава е нужно да се свържем с други хора, за да бъдат емоциите ни споделени.

В правилните отношения няма да чувстваме зависимост или пълна независимост. Тогава ще бъдем взаимнозависими. Ще даваме и взимаме, защото така искаме и усещаме. Без да се налага да мислим и претегляме.

Развивайки нови социални контакти, ще откриваме и нови черти от характерите си, което е важно за пътя ни напред. По този начин се наслаждаваме на живота във всички негови аспекти и можем да задоволим потребностите си. Именно това ни помага да се усещаме цялостни и завършени личности.
А когато една цялостна и завършена личност обича друга такава, се случват най-красивите неща в живота!