Това, на което ни учат рекламите, е, че съществува подходящ козметичен продукт за всеки един тип кожа. Вярно е, но само от части. Икономични и натурални, продуктите, които имаме вкъщи, могат да бъдат полезни за красотата и на най-чувствителната кожа, тъй като не съдържат химични добавки, които често се откриваме в кремовете, които купуваме.

Основните продукти за приготвянето на домашен скраб? Сол, сода бикарбонат, оризово нишесте, захар, които спокойно можеш да смесиш с кисело или прясно мляко или пък с пасирани плодове, богати на витамини. Хранителните продукти, които са полезни за стомаха ни, се оказват също толкова полезни и за здравето на кожата. Ето някои домашни рецепти, с които можеш да поглезиш тялото си.

1. Плодове

Знаеш ли, че всеки един плод благоприятства за красотата и за здравето на твоята кожата? Например ягодите и кивито са богати на витамин C и са много добър антиоксидант и детоксират успешно кожата ти. Бананът, богат на витамин B2, магнезии и калий е много полезен за подхранването на сухата кожа. За да тонизирш кожата си, можеш да използваш ябълка или лимон.

Разполагаш ли с някакъв плод вкъщи? Е, пасирай го, добавяйки към него сода бикарбонат или сол, една лъжичка мед и вече си готова да използваш един напълно натурален скраб, с който да обгърнеш тялото си.

2. Оризово нишесте

Освен солта и содата бикарбонат, оризовото нишесте също е един от онези продукти, много икономични и много ефикасни, когато стане въпрос за маски и скраб за тяло.

Смеси в една купа оризово нишесте, което е много полезно за чувствителната кожа, прибави към него и няколко капки бадемово масло и една лъжичка захар. По този начин ще получиш смес, с която можеш деликатно да ексфолираш тялото ти.

Имаш нужда от рецепта за пълен релакс? Ние ти предлагаме да смесиш оризовото нишесте с кисело мляко и кератин. Добави и няколко капки лавандулово олио и се наслади с всяка своя фибра на релаксиращия ефект.

3. Захар

Захарта съдържа гликолова киселина, което я превръща в изключително деликатен ексфолиант, много подходящ и за лицето, и напуканите устни. Ето и една рецепта, с която да си приготвиш домашен скраб.

В купа смеси захар и кокосово олио, което от своя страна е много подхранващо, или пък лъжичка мед. Не забравяй да добавиш и една лъжичка прясно изцеден лимонов сок, което ще разреди сместа и ще улесни нанасянето й. В случай, че кожата ти е чувствителна или пък суха, замести лимона с прясно или кисело мляко. Тези съставки ще подхранят и хидратират кожата ти. Ако пък отглеждаш алое вкъщи, то тогава отрежи внимателно едно от листата и смеси безцветния гел, който ще извлечеш от него, с една щипка захар. Резултатът е една изключително деликатна смес, с която да масажираш лицето.

4. Сода бикарбонат

Един от неизменните продукти за домашно приготвен скраб безспорно е содата бикарбонат.

Тъй като бикарбонатът е фин прах, той е много подходящ за лицето. Към него може да добавиш мед, кисело или прясно мляко, както и... готварска сметана.

Една лесна и бърза рецепта, която можеш да си приготвиш вкъщи, е бикарбонат, готварска сол, ароматизирано олио по твой избор и пасирана краставица или киви. Ексфолиращо и подхранващо средство за всеки сезон.

5. Кафе

 Използвала ли си някога утайката от кафе като скраб? В една купичка смеси утайката от кафе с готварска сол, добавяйки също и капка етерично масло, например от розмарин, което е много полезно за кръвообращението.

Алтернативен вариант? Достатъчно е да прибавиш към утайката от кафе два различни вида етерични масла, например от смирка (китайска хвойна), мастика, бреза, лимон, мащерка, мента или портокал. Маслото от портокал е много подходящо за подути и изморени крака. Нанеси приготвената смес и увий краката с фолио. След 30 минути изплакни с вода, използвайки кръгообразни движения, започвайки от глезените и продължавайки по дължината на крака.