Макар и да ядях пълноценна закуска (или поне си мислех, че е такава) всяка сутрин, килограмите ми не си отиваха. Защо не отслабвам? Всички експерти твърдят, че закуската е ключова за стимулиране на метаболизма и добре знаех това. Но не осъзнавах, че правя три огромни грешки, но след като ги поправих, веднага забелязах промени в начина, по който изглеждах.

Довиждане, мюсли!

Зърнените закуски бяха обичайното ми сутрешно ястие от началното училище до университета. Макар, че са вкусни, сладки и лесни за приготвяне, бяха най-лошата закуска за мен. Пълни са с въглехидрати и почти не съдържат фибри или протеин. Дори и да избирах здравословни версии като мюсли, все пак това не е от най-питателните избори за сутрешно меню. Започнах да се фокусирам върху това да приемам между 13 и 20 грама протеин, поне 6 грама фибри и 10 до 15 грама здравословни мазнини. Замених кутиите за блендер и започнах да си приготвям смутита и овесени ядки – които ми напомнят на мюсли.

Колко е часа?

Не съм сигурна откъде съм чула, че трябва да ям веднага щом стана и че никога не трябва да пропускам закуската, но следвах този съвет изключително прилежно. Хранех се в рамките на 30 минути след ставане, около 7:30 сутринта, дори и да не бях гладна (т.е. в 99% от времето. Сигурна съм, че това разбуждаше глада ми, защото около 9 часа умирах от глад, което водеше до втора закуска и съответно – поемах двойно повече калории. Не е чудно, че не отслабвах! Сега се събуждам, тренирам и най-често огладнявам около 9-10 часа. Вслушването в тялото ми по отношение на закуската оказа ефект и върху останалите части от деня ми. Сега се храня, когато съм гладна, не когато часовникът ми казва да ям.

Мерките са важни – не само тези на тялото

Още една голяма грешка – никога не измервах нищо. Когато ядях зърнена закуска, взимах огромна купа – по-голяма от типичната купа за супа или салата – и сипвах щедро. Обичайно смесвах три вида овесени ядки, добавях стафиди, ядки, боровинки и банана и използвах ванилово соево мляко. Колко много калории! Не се шегувам – купата ми обичайно съдържаше над 60 калории. Същото се случваше с овесената каша, киселото мляко с плодове и мюсли, сандвичите и смутитата. Но започнах да измервам внимателно всичко и се уверявах, че беше около 400 калории. И до ден днешен продължавам да го правя, за да не рискувам да прекаля с количеството, ако правя всичко на око.