Сексуалните проблеми отдавна не са тема табу. Това помага на хората да говорят за тях, да получават специализирана помощ и да ги преодоляват. Понякога обаче решението се търси на погрешно място, заради липсата на правилното разбиране за неговата първопричина. Според Барбара Де Анджелис основните психологически причини за трудното стигане до оргазъм при жените са яд и недоволство, страх на жената от това да не бъде контролирана от партньора или да не изгуби контрол над себе си и борбата за надмощие. Към тях могат да се добавят поне още няколко.

Ядът и недоволството - виждам в практиката си, че те могат да са налице както към мъжа, с който жената прави секс в момента, така и към предишен партньор. Срещала съм жени, които наказват мъжете си като ги лишават от секс и внимание. Тук обаче говорим за нещо различно – да се стремиш към сексуално удоволствие и да не го получаваш, защото енергията в тялото не тече по правилен начин. Може да се случи така, че ядът да не бъде осъзнаван или да е в резултат на несподелени разочарования, преглътнати думи. Ако не отстояваш границите си в живота, ги поставяш в интимността и не преминаваш отвъд тях в истинското отдаване.

Страхът на жената от това да не бъде контролирана от партньора или да не изгуби контрол над себе си. Контролът в леглото е полезен, доколкото може да доведе до отлагане и засилване на удоволствието, до разпространяването му от областта на гениталиите към цялото тяло. Неумението да се отпуснеш и отдадеш обаче говори за неспособността да си част от процеса, да го следваш и усещаш. Страхът да бъдеш уязвим е в основата на контрола, а няма истинска близост без уязвимост.

Борбата за надмощие – Барбара Де Анджелис твърди, че ако отношенията с партньора са такива, че жената често проявява слабост и отстъпчивост спрямо него, е възможно тя да задържа оргазма си, защото смята, че това е един от малкото начини да се почувства по-силната. Разбира се, че би могло, но е важно да помним, че както във всяка сфера, така и в леглото, жената е силна в своята слабост. Съревнованието с мъжете не може да донесе нищо повече от напрежение, неудовлетворение и тревога. А и защо да се борим като сме много по-ефективни, когато помолим с усмивка и благодарност.

Липсата на достатъчно любов към себе си може да е причина за затрудненията в оргазма, която е редно да добавим тук. Ако не умееш да се наслаждаваш на себе си, ако не харесваш тялото си и собствената си компания, би било трудно да се отпуснеш и отдадеш без притеснение и свян. За съжаление, ако страдаш от липса на любов към себе си, любовта на другия никога няма да успее да компенсира това.

Неумение да получаваш и да даваш на мъжа възможност да се погрижи. Ако не умееш да го правиш в живота и за теб е въпрос на гордост, че с всичко успяваш сама, без него, този навик няма как да изчезва, когато сте в леглото. Балансът на даване и получаване е важен във всяка сфера. За съжаление обаче, повечето жени са значително по-добри в даването. Причината е, че то ги кара да се чувстват силни и можещи, защото погрешно възприемат получаването като поставящо ги в позицията на нуждаещи се. Това е просто заблуда на ума. Всъщност можеш да помолиш и получиш без скрупули и притеснения, когато вярваш в това, че си ценна и заслужаваш.

Травматичен спомен от детството, свързан с мастурбацията – често се случва, ако хване детето си да мастурбира, родителят (баба/дядо) да реагира неподходящо като му каже, че това не се прави, грозно е или дори да използва обидни думи. Подобна случка засрамва и унижава детето в неговата зараждаща се сексуалност и може да доведе до значителни трудности в областта на по-късен етап.

Както много пъти съм казвала, може да съществува секс без връзка, но връзка без секс – не. Сексът може да бъде ясен индикатор за нивото на взаимоотношенията в двойката. Не приемай нищо в отношенията си за даденост и не робувай на клишето, че мъжът трябва да се грижи за твоето удоволствие. Той не е длъжен. Така, както всеки сам е отговорен за своето щастие, така е нужно и да познава тялото си и това, което му носи удоволствие. Преживявайки собствената си наслада, можеш да увеличиш и тази на партньора. Поради тази причина е нужно да бъдем отговорни към себе си и другия и вместо да приемаме проблемите за даденост, да вложим усилия в разгадаването на причините за тях. Тогава половината работа за разрешаването им е свършена.

С обич, Наталия