Много е важно в живота да можем да се отърсим от всичко, което твърде дълго е заемало нашето внимание. Важно е да умеем да напуснем ситуации, в които сме се задържали прекалено дълго време, да напуснем хора, предишни връзки, както и всичко, което ни пречи да продължим напред.

Нека си признаем, че всички ние имаме склонност да удължаваме ситуациите.
При мъжете способността за интелигентно управление на ситуацията е много по-добре развита, отколкото при жените, поради специфичната им природа.
Жените имат поглъщаща същност: като земя, като сфера, като съд - те поглъщат всичко, което виждат. Правят го свое, съгласно женската си природа, а след това им е много трудно го отделят от себе си. Това може да бъде всичко: мъж, деца, идея, стил на общуване, работа.

Мъжът има векторна природа. Смисълът на живота му е да се движи и постига целите си, без да навлиза в подробности. Мъжете рядко разтеглят ситуацията и притежават силата да я напуснат навреме.

В живота това разтегляне може да изглежда така:

Детето е обещало да се прибере у дома в девет часа вечерта. Девет минава, а него още го няма. Майката се изнервя, бащата по това време гледа телевизия и е напълно спокоен. Минават петнадесет минути. Майката с нетърпение гледа през прозореца и в главата й вероятно се появяват лоши мисли. Тя започва да мърмори на мъжа си как може спокойно да гледа телевизия, когато детето закъснява. След още десет минути майката е свършила из къщи всичко, което може да се свърши.След цели четиридесет минути майката вече е ужасно изнервена, ядосана, през главата ѝ са минали всички лоши сценарии, накрещяла се е на мъжа си за бездействието му, обадила се е на всички приятели ... и така нататък.

Или...

Започвате много важен за вас бизнес. Пристъпвате усърдно към подготовката. Много пъти сте премислили и преценили всичко. Тревожите се за всеки детайл. Колебаете се, чудейки се какво друго може да подобрите. Стартирате бизнеса, но в същото време се опитвате да контролирате всяка дреболия, нещо променяте, отново преживявате... и пак в кръг от самото начало.

Така човек не само проточва ситуацията, но и не я оставя да се развива.
Същото се отнася и за отношенията между хората. Много от тях просто си седят в миналото и се чудят защо не им се получава да живеят в настоящето. Защото колкото и да иска Вселената да ви отведе напред, просто не може да го направи, ако не сте в състояние да напуснете миналото.

Може ли подобно развитие на сценария да даде положителен резултат? Едва ли. Много е вероятно да бъдат загубени здраве, време, пари и други ценни ресурси.

Тъй като всичко във Вселената е балансирано и хармонично устроено, всеки процес има свои конкретни стъпки и дори граници. Като бонус за изпълнението на процеса се дава определено количество енергия.

Човек, който се намесва активно в работния процес, както физически, така и психически, е като малко дете, което си е построило къщичка, а след това започва да я събаря.

Човек отделя прекалено много внимание на процеса. А вниманието - това е енергия. Представете си, че имате съд, с определен капацитет и вие го пълните с вода... наливате още и още. Разбира се съдът ще се препълни. Така се получава и със ситуацията – преизпълнена с енергия, тя в никакъв случай няма да успее, фините механизми се чупят и настъпва хаос.

Не е лесно, но все пак, научете се да оставяте място за творчество на Вселената. Защото често, хората са толкова потопени в ситуацията и се стремят да контролират всичко, че погледът им се замъглява и не могат да видят кой е най-добрият вариант. Може би някои неща ще се получат не точно както ги искате, но бъдете сигурни, че резултатът в този случай е най-оптималния. Научете се да се доверявате на Вселената и се движете с нея в тандем.

Какво ще получите, ако се научите да контролирате ситуацията, т.е. да се отдръпвате навреме?

Вие ще можете да се възползвате от свободната енергия и да я използвате в друга работа, процес или отношения и по този начин ще продължите да се движите напред. Освен това ще спестите време, пари, здраве и други ресурси, които ще са ви нужни.

Ще можете както при сърфиране да се плъзвате вълна на вълна, отивайки към нови кръгове на развитие.

За отношенията ще се отвори ново пространство, ще можете да предприемате нови неща, които ще помогнат да избегнете скуката, зависимостта и натрупаното от партньора недоволство.

Ще имате повече възможности да погледнете на ситуацията със свеж поглед отгоре, а не се потопите в нея с главата напред и да затъвате като в блато.
Ще имате повече свободно време за себе си и за своите увлечения.

Съгласете се, че да се живее така е много по-лесно и по-приятно!

Автор: Лия Шатуш