Какво друго ни трябва в горещите летни нощи, освен един разхлаждащ коктейл? Зареждащи, цветни, тонизиращи и освежаващи, тези напитки се грижат за доброто ни настроение. Ще ви покажем как да си ги направите сами, рецептите не са трудни, но за да се получи наистина добре всяка от тях, трябва да прибавите и тайната съставка - много готини приятели, с които ще купонясвате до сутринта.

Започваме с Блъди Мери. За него ви трябват: 40 мл водка, 120 мл доматен сок, 10 мл лимонов сок, сол, сос Уорчестършир, пипер сос Табаско и лед. Всички продукти се смесват в кана с лед. След разбъркване сместа се сипва във висока чаша. Коктейлът се използва за лекуване на махмурлук, след тежка вечер. Пийте внимателно, за да направите вечерта още по-специална...

Продължаваме с Дайкири. Състои се от 10 мл захарен сироп, 20 мл сок от лимон, 30 мл светъл ром и лед, разбира се. Той е изключително лесен за приготвяне, тъй като всички съставки трябва просто да се смесят и да се разбият с шейкър.

Напред е популярния Космополитан, за който ще имате нужда от: 15 мл ликьор Cointreau, 30 мл водка, ½ с.л лимонов сок и няколко капки сок от боровинки. Сигурно ви направи впечатление, че тук не споменахме нищо за леда. Правилно, коктейлът се сервира без лед, във висока чаша със столче, украсен с резенче портокал или лимон.

Идва ред на Мохито - коктейл, който наистина може да ви омагьоса. За него ви трябват  1 ч.л. кафява захар, 60 мл газирана вода, ½ – 1 плод лайм за украса, нарязан, 4-5 листа от мента, 60 мл бял ром и лед. Започвате с поставянето на ментовите листа в подходяща чаша. След това прибавяте кафявата захар и лайма. Разбърквате, като едновременно с това и натискате ментовите листа. В отделен съд смесвате газираната вода и рома, а след това смесвате всичко, като тук добавяте и леда. Украсата е от лайм и мента. Това специално питие има няколко разновидности - горещо Мохито - към него се добавя липов мед, Мохито с двойна доза ром, Мохито с ментов ликьор... най-добре опитайте всичките и изберете победителя.

Мартини Драй - известният коктейл, който завладя сърцето на Джеймс Бонд. Съставките му са 20 мл вермут dry, 40 мл джин, 1 маслина и много ледени кубчета. Всичко се смесва и се сипва в чаша за коктейли, а маслинката се нанизва на специална пръчица за такива питиета.

Текила Сънрайз - нещо трайно и силно. Приготвя се със 100 мл портокалов сок, 60 мл текила, 10-12 мл гренадин, 10 мл лимонов сок, добавят се резен портокал и ледено усещане. След като смесите всичко и го разбиете с шейкър, трябва да го поднесете във висока чаша с чадърче, портокалов резен, символ на изгряващото слънце, и сламка.


Куба Либре - възпяваният коктейл, в който властва рома. Съставките: 75 мл бял ром, 150 мл кола, сок от половин лимон и ледчета. Изсипвате рома и лимоновия сок в чаша с лед, след което прибавяте и колата. Украсата е представен от два лимонови резена и спирала от лимонена кора.