Никой не започва връзка с мисълта, че един ден трябва да я прекрати. Но все пак разделите са част от любовния живот. Ако и ти си изправена пред такова решение, трябва да си отговориш честно на няколко въпроса. Отговорите ще направят раздялата ви по-лесна и нетолкова болезнена.

1. Защо искам да се разделя с този човек?

Този въпрос изглежда очевиден и очаквай приятелите ти да ти го зададат. Напиши на лист хартия причините, поради които искаш да се разделите. Това упражнение ще е много полезно за всички онези, които се чудят дали трябва да останат с този човек, или да се разделят с него. Когато видиш чувствата си черно на бяло, решението ще ти изглежда много по-очевидно и логично.

2. Има ли начин да преодолеем тези проблеми?

Никоя връзка не е перфектна. Трябва да говорите за проблемите си, независимо дали става дума за липса на доверие, скука, или нещо друго. Трябва свободно да ги обсъдите и да прецените дали положението може да се подобри.

3. Ще съжалявам ли?

Точно преди да съобщиш на някого, че искаш да се разделите, може да се поколебаеш. А дори и след това може да се чувстваш зле и виновна, но трябва да знаеш, че ако сте опитали да разрешите проблемите си, но все още смяташ, че не трябва да сте заедно, скъсай с него и продължи напред. Това решение ще е по-добро и за двама ви, няма причина да съжаляваш.

4. Какъв ще бъде животът ми след раздялата?

Да си представиш живота без човека, с когото си била постоянно заедно, може да е много тежко. Дори самата представа за живота ти след раздялата може да те разколебае, но трябва да знаеш, че с времето всичко ще ти се струва по-лесно. Така ще имаш повече време за приятелите ти, за хобитата ти и за съвсем нови дейности, които все си отлагала заради приятеля ти. Може да ти изглежда страшно, но всъщност може да е много вълнуващо и пречистващо.

5. Как да го направя?

Добре, ако си на сто процента сигурна, че искаш да прекратиш връзката ви, трябва да обмислиш как да го направиш. Всички сме чували как хората се разделят с есемес или просто започват да се отбягват, но ако те е грижа за някого или сте били в дълга връзка, тези опции са изключени. Избери място, което е публично, но уединено – парк, закътана маса в кафене или друго подобно място. Идеята е да дадеш възможност на другия да си тръгне възможно най-бързо. Най-добре си напиши основните точки и бъди уверена. Недей да променяш решението си, дори да те моли, бъди твърда. Ако се пречупиш, просто един ден пак ще стигнете до този разговор.

6. Какво трябва да кажа?

Ако изобщо не сте говорили за раздяла, тази новина може да дойде като гръм от ясно небе за другия. Затова можеш да започнеш разговора с въпроса „Как мислиш, че се развива връзката ни?”. След това ти изложи своята гледна точка. Може би и другият си е мислел за раздяла, но се е страхувал да ти каже. Също така обмисли дали искаш да поддържаш контакт с този човек след раздялата. Ако не искаш, трябва ясно да го заявиш, отколкото да кажеш „нека си останем приятели”, без да го мислиш. Ако всъщност искаш време да помислиш, кажи го. Заяви реалните си чувства.

7. Трябва ли да си оставя вратичка, ако искам пак да се съберем някога?

Това е сложен въпрос, защото, ако си оставите вратичка, това ще ви лиши от един окончателен край, който често ни е необходим, за да продължим напред. Възможно е да тръгнете в различни посоки и да поддържате контакт. Но това не означава да се чувате всяка седмица и той да се държи така, сякаш все още сте заедно или съвсем скоро ще се съберете. Ако знаеш, че всичко е приключило и не искаш да си останете приятели, по-добре не поддържай контакт с него, отколкото да му дадеш надежда и след това отново да „късате” и да му обясняваш, че не искаш да се събирате.

8. Какво научих от тази връзка?

Раздялата не означава провал или пропиляно време. Всяка връзка е възможност да се учиш, да опознаеш себе си, да се развиеш като човек. Чрез всяка връзка научаваш какво наистина търсиш в партньора си и какво искаш от живота си. Опитай се да гледаш на раздялата ви позитивно и се съсредоточи върху това, което си научила.