Мили дами, това е послание, което всяка от вас има нужда да чуе. Да сравняваш себе си с другите е един от най-бързите начини да тръгнеш по спиралата надолу. Спиралата, която винаги свършва със загуба. Или този, с когото се сравняваш, ще загуби, или ТИ. Повярвайте ми, не си заслужава риска!

Защо изобщо се сравняваме с другите?

Ако искаш да откриеш истината за себе си, трябва да се сравняваш със... себе си.

Трябва да се сравняваш със собствения си потенциал. Само ти можеш да успееш да бъдеш себе си. Не го забравяй!

Истината е, че ти си стойностна и ценна личност. Истината е, че притежаваш уникални качества. Истината е, че си различна от всички останали. Че си ТИ.

Ако не познаваш потенциала си, време е да го откриеш. Да съдиш себе си, сравнявайки се с другите, обаче не е начинът да го направиш! Техните успехи и провали нямат нищо общо с твоята стойност - ти си тази, която я определяш...

Притежаваш всичко необходимо да сбъднеш мечтите си. Притежаваш наистина огромен протенциал. Потенциал, който може да промени живота ти. Въпросът обаче е какво ще направиш с него. Не забравяй - за много хора мечтите си невъзможни. И за тях може би наистина са такива. Но не и за теб! 

Затова... не се сравнявай с другите!

Мечтите ти не са нереалистични. Не оставяй някой да те убеди в противното!

Когато ВЯРВАШ, че можеш да направиш нещо, отговорът на въпроса „как да го направиш” ще дойде в точния момент. Когато си отворила сърцето и ума си, за да го чуеш... 

И все пак, защо се сравняваме с другите? Може би защото търсим собствената си стойност. Търсим начин да се оценим в този свят. Това е толкова погрешно!
Ти си тази, който определя твоята собствена стойност. Ти. И само ти. Когато осъзнаеш, когато приемеш, че си важна, че си уникална, че си себе си, няма да имаш нужда да се сравняваш с другите. 

Затова, не мисли как се справят с живота другите. Мисли как да развиеш собствения си потенциал. Дължиш го не на тях. Дължиш го на себе си.

Какво да правиш обаче, когато се уловиш, че мислиш за другите, че се сравняваш с тях? Промени посоката на вниманието си. Ако друг човек постигне успех със своите способности – прекрасно! Нека това те вдъхнови да постигнеш твоите собствени цели. Ако другият се бори с неудачи или не успява да се реализира в пълния си блясък, как това ще ти се отрази? Ще ти кажа - никак! Затова, уважавай пътуването на останалите, макар или по-точно именно защото е различно от твоето...

Няма разлика между всички нас, така че спри да я търсиш.

Ще бъдеш много удовлетворена, ако се съредоточиш върху нещата, които трябва да направиш, за да развиеш максимално собствения си потенциал и да създадеш собствената си съдба.

Освободи се от стария и вреден навик да саботираш сама себе си. Той не ти служи добре - кара те да "слизаш на земята", обезкуражава те да постигнеш всичко, на което си способна.

Автор: Т. Забо