„Преди да изкарате книжка, първо отивате на курс по шофиране, упражнявате се с помощта на опитен шофьор и внимателно изучавате правилника за движение. И всичко това е много важно, защото, ако седнете зад волана без нужните умения, ще се превърнете в потенциална опасност за вас и за околните.

Подобна логика трябва да следваме и когато мислим за брака. Преди да се оженят, хората трябва да усвоят няколко важни умения, за да просперира връзката им. Иначе обричат брака си на провал от самото начало и единственото, което ги очаква, са ежедневните скандали.

Множество проучвания са доказали, че двойките, които първо са научили няколко важни умения, имат по-големи шансове за дълга и щастлива връзка.

Така че ако сватбата ви предстои скоро, замислете се дали първо сте усвоили тези четири умения:

1. Емоционален самоконтрол

Децата често се ядосват, плачат и дори бият другите деца, но възрастните би трябвало да са научили как да контролират емоциите си и затова реагират по-спокойно.

Добрата новина е, че възрастните, които реагират прекалено емоционално и се ядосват често, могат да се научат да контролират гнева си. Ако сте забелязали, че повишавате тон и се ядосвате често (или наранявате другия с думи или действия), трябва още да учите, преди да стъпите в брак.

2. Комуникацията

Да запазите спокойния тон дори когато обсъждате проблем, който ви изнервя, е съществено умение за всеки брак. Освен това трябва да се научите да слушате и да бъдете кооперативни.

Ако се оплаквате, критикувате и обиждате другия, това е предпоставка за проблеми в брака. Ако не приемате това, което ви казва партньорът, ако се опитвате да го оборите с вашето „но“, ако пренебрегвате, вместо да разберете чутото, ще имате сериозни затруднения.

3. Решаването на конфликтите

Всички двойки имат своите различия помежду си, но успешните двойки знаят как да започнат от „неговия начин“ и „нейния начин“ и да стигнат до „нашия начин“. Това наблюдение е валидно за всеки проблем, независимо дали става дума за това кой филм ще гледате в събота вечер, или за това къде ще живеете, как ще харчите парите и как ще запазите страстта помежду си.

4. Позитивизъм

Всеки път, когато се усмихнете, когато се смеете на шегите на партньора ви, когато изразявате благодарност, вие споделяте частичка радост и позитивизъм. Колкото повече станат частичките, толкова по-щастливи ще бъдете.

Каква е поуката? Бъдете подготвени. Сватбата е само един ден от живота ви, но бракът (да се надяваме) е завинаги."

д-р Сюзан Хайтлър